GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Istarski turizam od erotike do politike

0
Jerko Sladoljev i Damir Strugar
Jerko Sladoljev i Damir Strugar

Baš me prošloga tjedna obradovao susret u Poreču na pivici sa mojim starim prijateljem, turističkim bardom Istre – Jerkom Sladoljevom. Vrijedni i i iskusni turistički radnik, kojeg sam kao mladi novinar prvi put intervjuirao prije više od 30 godina i dalje je živa enciklopedija turizma, a posebno naturizma i kampinga.

Sa Jerkom sam se zadnji put uživo vidio prije nekih desetak godina na pivici koju smo popili na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu. Od tada su prohujale godine, pa smo prigodom ovog susreta pošteno zasjeli i raspričali se o svemu i svačemu. Štono bi rekli stari mudraci: „Od erotike do politike!“ A baš smo s „Erotikom“ započeli razgovor jer sam 1987. godine sa Sladoljevom napravio veliki intervju na pet stranica o naturizmu, za taj tada popularni, visokotiražni i vrlo čitani mjesečnik, odnosno „Magazin za kulturu i umjetnost ljubavi“. A sve kao uvod u Svjetski naturistički kongres koji se iduće 1988. godine održao u naturističkom kampu „Monsena“ u Rovinju.

„Mi smo svoj posao voljeli i s užitkom smo odlazili na radno mjesto“

Inače, za one koji ne znaju, evo njegove djelomične radne biografije. Jerko Sladoljev bio je direktor marketinga porečke „Riviere“ i vrsarske „Anite“  od 1968. do 1995. godine, te „Istra Jadrana“ od 1986. do 1988 godine. Već 1971. godine osniva „Društvo naturista Koversade“, 1978. godine inicira s grupom entuzijasta osnivanje Udruge naturističkih središta Hrvatske, 1981. godine osniva Udrugu kamping središta Jugoslavije, 1992. godine Kamping udruženje Hrvatske (KUH), a 1996. godine Udrugu kampista hrvatske (UKH) za korisnike kamping usluga. U tom razdoblju organizirao je tridesetak međunarodnih kamping radionica i isto toliko studijskih putovanja prakticirajući benchmarking za vlasnike kampova. Prvi je predsjednik Turističke zajednice županije Istarske 1994. godine i prvi član vijeća Hrvatske turističke zajednice iz Istre od 1993. do 1997. godine. Dobitnik je brojnih turističkih i društvenih nagrada i priznanja. Dakako, popis toga je podugačak, a Jerko, skroman kakvim ga oduvijek znam, kaže da to nije i toliko bitno, ako je čovjek pošteno i časno radio svoj posao.

„Mi smo svoj posao voljeli i s užitkom smo odlazili na radno mjesto! Mi smo turizam živjeli i turizam je bio sastavni dio naših života!“ – prisjeća se Jerko, koji je svoj turistički radni vijek započeo kao recepcioner u pulskom hotelu „Rivijera“, da bi potom završio Ekonomski fakultet u Zagrebu i zaposlio se u porečkoj „Rivieri“, tada najvećoj turističkoj radnoj organizaciji u Hrvatskoj i cijeloj bivšoj Jugoslaviji.   

Danas je Jerko Sladoljev u mirovini, ali turizam u njemu ne miruje. Savjetnik je u turističkoj firmi „TOP Camping“ iz Poreča, a bavi se i pisanjem i publicistikom. Prošle godine objavio je sjajnu knjigu: „RAB (1936. – 2016.) - Legenda o utemeljiteljima hrvatskog naturizma i kampiranja“.

„Nisam ja više toliko aktivan i prisutan!“ – opet će skromno Jerko. „Vremena su se promijenila, došlo je neko novo doba, neki novi stil turizma. Mi smo svojih 30, 35 ili 40 godina rada i života u turizmu odradili. Vrijeme je da se mlađi dokazuju!“ – kaže mi Sladoljev.

„Ali kada bi ocjenjivali vaša pionirska turistička vremena i sedamdesete i osamdesete godine turizma prošlog stoljeća, u odnosu na današnje vrijeme, kako bi to usporedili?“  – pitam starog turističkog vuka.

Koversada stagnira, nema strategije i osmišljavanja budućnosti

„Pa mi smo već početkom sedamdesetih imali naturistički kamp „Koversadu“ koji je bio najveći u Europi i bio je u mnogim stvarima bolji nego čuveni francuski kampovi takvog stila! A danas kad pogledate „Koversadu“ vidite da stagnira, du tu nisu uložena sredstva, da nema strategije i osmišljavanja budućnosti!“ – pomalo tužno priča Sladoljev. „Imam dojam da je tako sa cjelokupnim hrvatskim turizmom, bez obzira što se iz godine u godine hvalimo velikim brojkama i ostvarivanjem rekorda u broju noćenja i dolasku gostiju. Međutim, pravim rezultatima i realnom financijskom zaradom mi još uvijek nismo dosegli zlatne turističke predratne godine!“ – uvjeren je Sladoljev.

„Zanima me kratka ocjena, odnosno tvoj pogled na današnji turizam u Istri. Naime, Istra je nekad bila perjanica turističke zabave i noćnog života, a sada od Pule do Poreča nema niti jedna diskoteka, a o velikom zabavnom noćnom centru da i ne govorimo?“ – radoznalo propitkujem mog sugovornika.

„Pa prevladava filozofija da je gost došao da se odmori, a ne da se zabavi. I sve je podređeno tom odmoru, a ne zabavi i novim oblicima vanpansionske potrošnje. Mislim da se turizmom ni na razini države dovoljno ne bavimo, a da ne kažem da je politika i ovdje učinila svoje. A čini mi se da fraza„Sunce i more“ neće još dugo potrajati! No tko sam ja da dijelim savjete?“ – reče mi na kraju priče pomalo sjetno legendarni turistički pregaoc Jerko Sladoljev.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa