Nikola Tesla EV Rally

Električni automobili: U Poreču počeo najtiši i najljepši reli

0
Električni ljepotani na četiri kotača u Poreču
Električni ljepotani na četiri kotača u Poreču

Više od 60 električnih vozila, najvećim dijelom atraktivnih Tesli, okupilo se 1. lipnja na porečkom Trgu slobode na startu četvrtog međunarodnog relija električnih automobila „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“.  Najljepši i najtiši reli na svijetu, kako ga sudionici vole nazvati, promovira električna vozila, zaštitu okoliša, uštedu energije i turizam, a starta već tradicionalno u Istri i trajat će sve do 7. lipnja s završnicom u Zagrebu.

Glavni porečki trg tako je 1. lipnja u popodnevnim satima bio ispunjen posjetiteljima, sudionicima, relija, brojnim prolaznicima, turistima i zaljubljenicima u električna vozila. Mnogi su se željeli upoznati s njihovim karakteristikama,  - cijenom, potrošnjom, dometom vožnje, održavanjem, upravljanjem ili se jednostavno slikati kraj nekog za uspomenu. Među brojnim skupocjenim velikim Teslama čija se vrijednost kreće od 100 do 150 tisuća dolara, pažnju je plijenila i jedna mala dječja Tesla, električni autić koji izgleda i vozi baš poput pravog. Uz izložbeni program na trgu, održan je i ispit spretnosti na Velikom gradskom parkiralištu kraj gradske punionice za električna vozila.

Naime, ovu punionicu godišnje koristi stotinjak vozila, a  ovoj inicijativi pridružile su se i hotelske kuće otvaranjem istih u sklopu svojih objekata, te danas na području Grada Poreča imamo sveukupno četiri punionice za električna vozila. U večernjim satima na trgu je održana objava rezultata ispita spretnosti, te službeno otvaranje relija u kojem će kroz osam dana sudionici voziti rutom dugom 1300 km kroz predivne krajolike Hrvatske - od Istre, preko pet otoka i šest nacionalnih parkova, uz mnoštvo atrakcija na ruti koja je i službena “Zelena električna magistrala” s punionicama za električne automobile.

Timovi e-vozila, najvećim dijelom vozači Tesla vozila iz cijeloga svijeta, sve su redom poduzetnici novog kova, inženjeri i vodeći ljudi u svojim životnim i radnim sredinama, zaljubljenici u prirodu, kvalitetnu organsku hranu i proizvode, a svoja iskustva prenose na Tesla forumima. Sudionici relija dolaze iz Njemačke, Austrije, Ujedinjenih Emirata, Norveške, Belgije, SAD-a, Finske, Francuske, Belgije, Švicarske, Slovenije i Švedske, a u svojoj električnoj avanturi, osim Poreča obići će i Rovinj, Hum, Kringu, Beram, Vodnjan, Pulu, Brijune, Opatiju, Senj, Krk, Cres, Lošinj, Pag, Paklenicu, Zadar, Šibenik, NP Krka, Vransko Jezero, Split, rodno mjesto Nikole Tesle Smiljan, NP Plitvička Jezera i Zagreb.

Pedesetak sudionika su stranci, a već prvog dana nisu krili oduševljenost Porečom i Istrom. Dobrodošlicu svima zaželjela je i startne brojeve za reli podijelila zamjenica gradonačelnika Grada Poreča-Parenzo Nadia Štifanić Dobrilović i izrazila zadovoljstvo što je Poreč već četvrtu godinu za redom domaćin i glavna baza „Nikola Tesla EV Rallya“ u Istri.

-Postavljenjem jedne od prvih javnih punionica za vozila na električni pogon prije dvije godine Grad Poreč smjestio se na kartu i pridružio mreži gradova koji svojom ažurnošću i komunalnom opremljenošću, te svjesnošću u vezi implementacije novih tehnologija, omogućuje korištenje i distribuciju električnih vozila, rekla je dogradonačelnica. Istaknula je kako se provedbom ovakvih projekata doprinosi globalnoj svijesti o smanjenju ekološkog onečišćenja okoline, zraka, te ugrožavanja zdravlja stanovništva, čime se podiže razina komunalne opremljenosti našega grada, ukupna kvaliteta turističke ponude, te olakšava planiranje boravka u Poreču.

Grad Poreč osim što je ponosan domaćin i partner već četvrtu godinu za redom Nikola Tesla EV Rallyu Croatia, podržava i sve inicijative vezano za obnovljive izvore energije i e-mobilnost, u sklopu čega je proteklih nekoliko godina u potpunosti energetski obnovio osnovnu školu u Velom Maju, sufinancirao energetsku obnovu obiteljskih kuća, pomagao stambenim zgradama u realizaciji energetske obnove, postavio solarne kolektore na osam objekata javne namjene, te postavio dvije solarne klupe na Gradskom kupalištu čime nastavlja poticati zelene inovacije. Ovo zalaganje je prepoznala je i svjetska organizacija Greenpeace, pohvalivši porečke programe i aktivnosti u tom segmentu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa