Građani oduševljeni manifestacijom Umag u maju

0
Umaške mažoretkinje na trgu u Umagu
Umaške mažoretkinje na trgu u Umagu

U povodu proslave Dana Grada Umaga ove se godine vratio mjesec posvećen gradu pod nazivom „Umag u maju“. Nekad davno bila je to vrlo popularna i značajna manifestacija u Umagu koja je okupljala i zabavljala Umažanke i Umažane, kao i brojne turiste. Uspješni ovogodišnji svibanjski kalendar događanja doživio je veliki uspjeh te Umag pretvorio u grad koji ni u predsezoni ne spava.

Osim tradicionalnih događanja poput prvomajske budnice uz puhački orkestar „Naša sloga“ te umaške mažoretkinje, Međunarodnog pograničnog susreta „Forum Tomizza“ koji je ove godine proslavio svoju punoljetnost te predavanja, prezentacija knjiga, izložbi, Festivala rukometa, Međunarodnog odbojkaškog turnira povodom Dana Grada Umaga, „Umag u maju“ je priredio još mnogo iznenađenja.

Prvi put je Umag ugostio popularne „Humane zvijezde Hrvatske“ koje su 5. svibnja na nogometnom igralištu u Moeli odigrali svoju 110. humanitarnu utakmicu na kojoj su se prikupljala sredstva za nabavku novog radiološkog uređaja za Dom zdravlja. Tako su na jednom mjestu sve navijače utakmicom počastili Dražen Ladić, Goran Vlaović, Mario Stanić, Danijel Šarić, Boris Živković, Miroslav Bičanić, Darko Čordaš, Nino Bule, Andrej Panadić, predstavnik Sea Star Festivala Zdravko Vulkin, naš pjevač Amir Kazić Leo, predsjednik Udruge Branko Tušek te mnoge druge zvijezde.

Nakon utakmice, u Muzeju grada Umaga priređeno je otvaranje izložbe "Umaško vino od amfore do terana". A za kraj dana, petak je zaokružen fantastičnim koncertom Nine Badrić koji je oduševio i na Trgu slobode rasplesao brojnu publiku.

Dan Grada Umaga, 6. svibnja, obilježen je polaganjem vijenaca na groblju kraj centralnog križa, otkrivanjem spomen obilježja svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, u novom gradskom parku Humagum, a na samom kraju i svečanom proslavom Dana Grada uz prigodni program i podjelom priznanja Grada Umaga i gradonačelnika u kino dvorani, kao i zabavnim programom uz živu muziku i gastro ponudu za sve građanke i građane.

Uspješno je bilo novo subotnje događanje „Shopping&Coffee“. Svake subote su građani i brojni turisti po povoljnijim cijenama kupovali u 20-tak umaških trgovina, a nakon toga uz dobiveni bon uživali u besplatnoj kavi u jednom od umaških kafića. Povodom programa „Shopping&Coffee“, svake je subote tijekom svibnja parking na području cijelog Umaga bio besplatan. A u subotu, 13. lipnja prikazana je jedna od tri besplatne svibanjske projekcije za djecu u novom 3D digitalnom kinu. Djeca i njihovi roditelji tako su uživali uz Štrumpfove i besplatne kokice. Naredne dvije projekcije u svibnju također su doživjele uspjeh. „Čuvari galaksije 2“ i „Mali šef“ dupkom su napunili kino dvoranu. U narednom periodu očekujemo nove projekcije za male i velike u novom 3D digitalnom kinu.

I umaške nacionalne manjine ove su godine priredile svojim sugrađankama i sugrađanima posebnu večer „Manjine svome gradu“, gdje su posjetitelji imali prilike uživati u kulturno-zabavnom programu uz degustaciju specijaliteta njihovih krajeva.

Sveti Pelegrin, zaštitnik Grada Umaga, tradicionalno je obilježen nizom radionica starih zanata za djecu, susretom klapa, izložbom likovnog natječaja „Stope Svetog Pelegrina“ u Muzeju te svečanom koncelebriranom misom i domjenkom na Trgu uz razigrane zvuke Puhačkog orkestra „Naša sloga“ iz Babića.

„Umag u maju“ završio je na posve poseban način. Od 25. do 28. svibnja Umag je stvorio novu festivalsku zvijezdu – Sea Star Festival.  Gotovo 25 tisuća ljudi je svakodnevno uživalo u izvedbama preko 70 svjetski poznatih izvođača. Fantastična organizacija, glazba za sve ukuse, bogat sadržaj ića i pića, dokazana su dobitna kombinacija. Sea Star Festival ugostio je regionalno i svjetski  poznate izvođače među kojima su bili The Prodigy, Fatboy Slim, Paul Kalkbrenner, Dubioza Kolektiv, Modestep, Umek, S.A.R.S., Spiller, Urban & 4, Elemental, Brkovi i mnogi drugi, a program se odvijao na čak sedam pozornica i šest festivalskih zona.

„Umag u maju“ vratio se u velikom stilu. Ove godine u svibnju Umag „nije spavao“. Bogat program događanja koji je „krojen je po mjeri“ svih generacija i ukusa, oduševio je građane i posjetitelje. Ponovni je ovo tek početak nove-stare tradicije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa