Šumonja i Pauletta izlažu u Lamparni

0
Rad Bojana Šumonje
Rad Bojana Šumonje

U Galeriji KuC-a “Lamparna” 3. lipnja u 20 sati otvorit će se zajednička izložba poznatih istarskih umjetnika Bojana Šumonje i Roberta Paulette, koji su pred 30-ak godina, negdje na vremenskoj crti 1987., održali svoju prvu zajedničku izložbu u starom gradu Labinu, u prostoru caffe-galerije “Re”, u ono doba možda još nesuđene platforme (caffe – galeriju otvorio je Dean Zahtila kome je Krešimir Farkaš prepustio svoj atelje u natkrivenom atriumu nekadašnje palače u ulici Martinuzzi, odmah uz studio Zdravka Milića i Sanje Švrljuge) za implementaciju ideja koje su početkom 1990-ih dovele do osnivanja Kulturno-umjetničkog društva “Labin Art Express”, ideacije projekta “Podzemni grad” i osnivanja KuC-a “Lamparna” u nadzemnim prostorima labinskog rudnika. Izložbu će 3. lipnja u 20 sati otvorit Damir Stojnić, voditelj Galerije i autor izložbenog ciklusa V.I.T.R.I.OL., uz gastro performans L.A.E. XXI.

Na hrvatskom avangardnom nebu bilo je to razdoblje još uvijek živog titranja “novih i divljih” vibracija, od njemačkog neo-ekspresionizma do talijanske transavangarde i, općenito, onoga što se skupno determiniralo kao “Nova slika”. Unutar programa V.I.T.R.I.O.L. sama se od sebe nametnula ideja “Dvojnog kabineta” kao “podružnica” osnovnog koncepta problematiziranja relacije na pravcu između Umjetnosti i Alkemije, ali ne kao stereotipno sučeljavanje bliskih ili pak kontra-estetika, nego više kao svjedočenje međuljudskih odnosa koji su se paralelno razvijali u istom prostor-vremenu, a prožeti su kreativnim i vizionarskim ispoljavanjima kojima su, ovim konceptom “hermafroditizirane” individue, ostavile snažan pečat na kulturni prostor iz kojega proizlaze.

I za newtonovskim, empirističkim kozmosom intoksicirane znanstvenike nije više toliko nevjerojatna postavka da Univerzumom vladaju inteligentne Sile, izvan mogućnosti ljudskog poimanja. Ne radi se ovdje ni o kakvu sentimentalizmu, niti memorabilijskoj lamentaciji za “dobrim, starim vremenima”. Ovdje se radi o praćenju sinhronizama, opetovanju situacija koje nanovo iskrsavaju kao nedokučiva  nužnost u isto tako nedokučivom poretku stvarnosti.

Pauletta će se predstaviti serijom objekata iz ciklusa “Apnea” kojima stvara audio - vizualnu, ambijentalnu instalaciju, dok će Šumonja izložiti ciklus velikih alika na platnu “Potraga za izgubljenim pastirom” nastalih za njegova boravka u Sjedinjenim Američkim Državama. Sasvim heterogeni koncepti i poetike ovih dvaju autora odjednom se spajaju u “retorti” Lamparne kao podjednako potrebni ingredijenti nekog novog, još uvijek neznanog, i vjerojatno, puno složenijeg “kemijskog” spoja. Vrijeme posjeduje strahoviti metabolizam. Kažemo “vrijeme guta sve”. Zbog toga će otvorenje ove izložbe predstavljati pred-solsticijsku “saturnaliju” koju zajednički potpisuju ovo dvoje autora i Labin Art Express XXI. Ovom izložbom završava se prvi dio ovogodišnjeg ciklusa izložbi V.I.T.R.I.O.L., koji se nasatavlja u listopadu, samostalnom izložbom barda hrvatske avangarde, šamana i antimuzeologa Vladimira Dodiga – Trokuta. (Damir Stojnić, 2017.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa