Petero finalista za književnu nagradu Edo Budiša

0
Na natječaj je ove godine pristiglo 9 zbirki priča
Na natječaj je ove godine pristiglo 9 zbirki priča

Godišnja književna nagrada Istarske županije „Edo Budiša“ koju raspisuje Gradska knjižnica Pazin i Kuća za pisce – Hiža od besid ove je godine iznjedrila čak pet naslova zbirki kratkih priča koje su ušle u finale. Natječaj za nagradu bio je raspisan u veljači, a na adresu pazinske gradske knjižnice pristiglo je 9 zbirki kratkih priča: „Crne ribe“ (Žuta kornjača, Podgorica, Crna Gora) IIije Đurovića; „Pet metara bliže zvijezdama“ (POU Velika Gorica) Ivana Katičića; „Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu“ (Disput, Zagreb) Kristine Gavran; „Dobri dani nasilja“ (Hena com, Zagreb) Ružice Aščić; „Atakama“ (Nova knjiga, Podgorica, Crna Gora) Nikole Nikolića; „Evanseco“ (Hena com, Zagreb) Valenta Pavlića; „Muška svinja i dvadeset očajno ljubavnih“ (Fraktura, Zaprešić) Ivana Jozića; „Moj muž“ (s makedonskog preveo Ivica Baković, V.B.Z., Zagreb) Rumene Bužarovske te „More i zaustavljene priče“ (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb) Neve Lukić.

Od ovih devet naslova, žiri u sastavu Vanesa Begić, Neven Ušumović, Boris Koroman i Ivana Ujčić, za finale je odabrao pet zbirki. Radi se o zbirkama: „Dobri dani nasilja“ Ružica Aščić – Autoričina prva zbirka kratkih priča donosi 23 priče. „ Priče Ružice Aščić bave se svakodnevnim Zlom i vjernim mu pratiteljem Nasiljem a samo iznimno i Nepravdom, ali na vrlo nesvakodnevan način.“ Za ovu zbirku Ružica Ašćić je 2014. godine osvojila nagradu Prozak.

„Moj muž“ Rumena Bužarovska – Prošlogodišnja finalistica za nagradu „Edo Budiša“ i ove godine na natječaju sudjeluje s jakom zbirkom koja ponovno u fokus stavlja priče iz makedonskog društva. Protagonistice njenih priča su žene koje se svaka na svoj način nose sa svojim muževima.

„Crne ribe“ Ilija Đurović – Mladi crnogorski autor prvi puta sudjeluje na ovom natječaju, a književnoj se publici već ranije predstavio kratkim pričama te zbirkom priča „Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima” (Žuta kornjača, 2014.). Zbirka “Crne ribe” donosi mračne priče koje svoju efektnost postižu vrlo brzim izmjenama događaja.

„Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu“ Kristina Gavran – Ova zbirka donosi 18 priča u kojima se osim muških i ženskih pripovjedača izmijenjuju i prostori na kojima se oni nalaze i gdje putuju. „Priče Kristine Gavran ne obrađuju velike teme i velike događaje, ne govori se u njima o snažnim likovima, ali su zato pune suptilnosti pripovjedača i zgusnute emocije.“

„Muška svinja i dvadeset očajno ljubavnih“ Ivan Jozić – U svojoj prvoj zbirci Jozić se poigrava stereotipima vezanima za muško-ženske odnose koristeći čitav niz elemenata iz pop-kulture, a smislom za humor i zanimljivim dosjetkama Jozić svoje tekstove lišava patetike.

Nagrada „Edo Budiša“ dodjeljuje se jednom godišnje autoru/ici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u 2014. godini objavljena zbirka kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora) ili prevedene na jedan od jezika navedenih zemalja. Pred žirijem je sada drugi krug glasanja i razgovora kako bi donijeli odluku o ovogodišenjem dobitniku ili dobitnici nagrade. Pobjednik/ica javnosti će biti poznat u sljedećih mjesec dana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa