Umag proslavio Dane svetog Pelegrina

0
Radionice na proslavi Dana sv. Pelegrina
Radionice na proslavi Dana sv. Pelegrina

U okviru mjeseca grada Umaga i programa Umag u maju, i ove je godine svoje posebno i važno mjesto zauzela svečana proslava u čast umaškom zaštitniku, svetom Pelegrinu, koji je u davnim vremenima Umag odabrao radi poznate maneštre od bobića. Zahvaljujući sinergiji Grada Umaga, Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“, Muzeja grada Umaga, POU „Ante Babić“, Gradske knjižnice te Župnog ureda Umag, organizirano je četverodnevno slavlje uz vrlo zanimljive i poučne radionice, izložbe, druženje i tradiciju.

Sve je započelo 20. svibnja otvaranjem izložbe polaznika radionice crtanja i slikanja u okviru Učilišta za treću životnu dob (POU Umag) te velikim klapskim spektaklom povodom 14. Susreta klapa „Sv. Pelegrin“. Uz klapu Lungomare, na ovogodišnjem susretu nastupale su poznate i višestruko nagrađivane klape Kastav, Đirata, Fumari, Munita, Pinguentum, Stine te ženske klape Vidulice i Luka.

U jutarnjim satima 22. i 23. svibnja sve je bilo spremno za poučne radionice ulicama grada. Učenici osnovnih škola iskusili su kako se mijesi kruh i izrađuje tjestenina, zaplesali uz tradicionalnu glazbu naših krajeva, učili kako se izrađuju posude od gline ili kako se  vesla na savudrijskoj batani.

Oduševljenje naših mališana bilo je zaista očito te nam potvrđuje kako se takva vrsta praktičnog primjenjivanja znanja i vještina treba posebno njegovati i potencirati i u buduće. Istoga dana, točno u 18 sati, u Muzeju grada Umaga priređeno je i otvaranje izložbe u okviru 4. likovnog natječaja „Stope sv.Pelegrina – Čovjek i more“ te proglašenje pobjednika.

Od 20. do 22. svibnja sugrađani su imali priliku sudjelovati u Duhovnim pripravama u umaškoj župnoj crkvi koje je predvodio O. Đuro Hontić iz Pule, no vrhunac proslave bila je svakako svečana koncelebrirana sveta misa u čast sv. Pelegrina koja je 23. svibnja u 17 sati okupila veliki broj Umažanki i Umažana, a koju je predvodio mons. Vilim Grbac, generalni vikar Porečko-pulske biskupije. Slijedilo je ugodno druženje i domjenak na Trgu slobode.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa