Zanimljivosti izbora

IDS se uglavnom ne vraća kući, gradi se Živi zid

0
Sjedište župana u Puli
Sjedište župana u Puli

Iznenađenja nema, ali zanimljivosti ima, zaključak je koji se može izvesti nakon netom završenih izbora za vijeća i (grado)načelnike u istarskim općinama i gradovima. Jedna je novost, ali ne i iznenađenje, relativno dobar rezultat Živog zida u gotovo svim sredinama u kojima je imao liste (Poreč, Rovinj, Umag, Pula, Raša, Bale), kao i Županiji. Prešao je prag od pet posto gdje god se pojavio i izgledno je da će nakon preračunavanja u mandate u dijelu tih sredina imati po jednog vijećnika.

Razlog je taj što ga dio birača doživljava kao dosljednog zagovaratelja prava naugroženijih, odnosno ono što uspjeva Ivanu Pernaru, koji formalno i nije u Živom zidu, ali je svejedno uoči izbora šetao istarskim gradovima i mobitelom snimao njegove kandidate, ne uspijeva drugim manjim lijevim formacijama.

Druga zanimljivost izbora je ta što je visoka izlaznost u jutarnjim satima, koja je koincidirala s dobrim rezultatima IDS-a u tim sredinama, primjerice u Buzetu i Labinu, pokazatelj nečeg dubljeg, odnosno ona svjedoči o discipliniranom i dobro organiziranom biračkom tijelu IDS-a. Na to se nadovezuje i činjenica da gdje god je IDS izgubio, tamo je postotak građana koji su glasovali bio relativno visok.

To pokazuju slučajevi Bala, gdje je lista neovisnog Edija Pastrovicchija dobila 53,64 posto uz 60,96 posto birača koji su glasovali, ili Motovuna, gdje je pobijedila lista Tomislava Pahovića, uz 71,6 posto birača koji su glasovali, ili pak u Lanišću, gdje je taj odnos 31,84 posto uz 70,3 posto, u korist neovisne liste Roberte Medica. Točno je da se radi o malim sredinama i malom broju birača, ali isti princip bi vjerojatno važio i u većim gradovima. Dakle, premoć IDS-a zasniva se na dobroj motiviranosti simpatizera i ostalih relativno neodlučnih birača, odnosno nesposobnosti oporbe da motivira ostatak da izađe na birališta i zaokruži njihovu opciju.

Treća zanimljivost koja se iskristalizirala nakon ovih izbora je ta da neovisne liste, HDZ i SDP, jednom kad osvoje vlast, ukoliko ne učine velike greške, najvjerojatnije će tu vlast i zadržati. Neovisni Goran Buić osvojio je 64,84 posto glasova kao načelnik u Medulinu, gradonačelnik Vili Bassanese (SDP) u Umagu 52,38 posto (drugoplasirani Daglas Koraca iz IDS-a imao je 33,5 posto), neovisni Pahović u Motovunu na izborima za načelnika čak 66 posto (dvostruko više od IDS-ove kandidatkinje), a SDP-ov načelnik Marko Ferenac u Vižinadi dobio je još jedan mandat s 62,39 posto.

U tom je društvu i neizbježni Mario Bratulić koji sa svojim HDZ-om suvereno vlada Sv. Petrom u Šumi već dva desetljeća. Dakle, jednom kad IDS izgubi, vrlo teško se vraća na prethodnu poziciju. Izuzeci su donekle primjer Raše i Sv. Nedelje, gdje je nakon neovisnog Srećka Mohorovića IDS ponovno ušao na velika vrata, ali to nisu slučajevi iz ovih izbora, već istarske političke povijesti. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa