GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

HRT, restoran Delfin, galebovi i rovinjska divljač

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Baš me nasmijao jedan događaj kojem sam sasvim slučajno prisustvovao prije nekih desetak dana. Naime, na platou ispred ulaza u OTP banku u Dalmatinovoj ulici, svečano je ukopan u zemlju i betoniran jarbol na kojem je podignuta zanimljiva zastava.

Zastava HRT-a u Puli

Mislio sam da će se na jarbolu zavijoriti gradska, županijska, turistička ili možda neka sportska zastava. No, na opće iznenađenje nazočne publike na dotičnom se centralnom jarbolu, tik do reklamnog info punkta „Konzuma“  postavljenog usred zelenog travnjaka, zavijorila zastava – Hrvatske Radio Televizije?!?

Zbunjenoj prisutnoj publici nikako nije bilo jasno kakve veze ima HRT i njena zastava koja ponosno vijori na jarbolu visine desetak metara usred Pule? Neinformirane ljude obavijestio sam da je u zgradi OTP banke svoje raskošne prostore za Radio Pulu i televizijsko dopisništvo prošle godine dugoročno zakupila Hrvatska Radio Televizija, te se na drugom katu banke ne nalaze šalteri, sefovi ni hrpe deviza, već moderni HRTV Centar Pula. U zahvalnost ovom medijskom događaju desetljeća i poprilično plaćenoj zakupnini, OTP banka postavila je jarbol sa zastavom već spomenutog HRTV-a. Tko će od zaposlenika HRTV Centra Pula podizati i spuštati zastavu u svečanim prigodama - nije mi poznato!

Kako je to radio Branislav Bimbašić

No, sjećam se kad je legendarni televizijski dopisnik i pulski novinarski doajen Branislav Bimbašić svojedobno imao samo jedan malecki ured na Rivi i jednu priručnu filmsku kameru, a svojim je zanimljivim prilozima i izvještajima pokrivao cijelu Istru. I bio poznatiji novinar u zemlji od cijelog današnjeg raskošnog pulskog RTV Centra, prepunog najmodernije digitalne tehnike.

Ne znam što bi popularni Bimbo rekao na ovu televizijsku paradnu zastavu ispred zgrade banke, ali taj me događaj podsjetio na ne tako davni sličan komičan događaj, kad su radnici sa osmjehom na licu i vicom na ustima postavljali nasred asfaltirane i betonirane pulske tržnice tablu „Poljana Mate Balote“. Pitajući se pritom u šali, jesu li možda pogriješili mjesto ili su sa sobom ponijeli krivu oznaku??

Stari i novi restoran Delfin

No, kao što znamo nenamjerne zabune ili komične greške sastavni su dio naše svakidašnjice. Evo, tako je nedavno najveću smutnju u pulskom ugostiteljstvu izazvao anonimni i tajanstveni poduzetnik, koji je u Kandlerovoj ulici zakupio jedan prazan lokal i nazvao ga „Delfin“, iskoristivši gužvu u „Arenaturistu“ i njihovo nećkanje obnove originalnog restorana „Delfiin“ sa polustoljetnom tradicijom.

Naime, čelnici „Arenaturista“ su odustali od renoviranja restorana „Delfin“, kada su im nadležni konzervatori najavili ogromne troškove oko ispitivanja terena na kojem se „Delfin“ nalazi. A pod kojim navodno ima više mrtvih Rimljana, nego li ih je Cezar imao u bitkama kod Nila, Zele, Thapsusa i Munde zajedno.

Ispitivanja podzemlja oko i ispod „Delfina“ koštala bi kao Svetog Petra kajgana, pa je mudro rukovodstvo „Arenaturista“ zasada od preuređenja restorana odustalo. A do tada će slavno ugostiteljsko ime „Delfin“ nositi novokomponirani restoran na obližnjem mjestu. Srećom da strani turisti ne znaju za ugostiteljsku tradiciju našeg grada, pa im samo ime restorana neće značiti puno, ako u njemu ne dobiju obilate, obimne i nadasve jeftine porcije. A koje se fotografski zorno prikazuju na prigodnim kartonskim panoima, nudeći zagarantiranu kvantitetu nauštrb relativne kvalitete.

Pulski galebovi ostali bez prirodnog švedskog stola

No, najbitnije je da nam turisti dođu u što masovnijem broju, a gladni zasigurno neće ostati. Kao što su gladni pulski galebovi koji su izgubili svoj prirodni „švedski stol“ na smetlištu Kaštijun, koji je očišćen. Pa su ovi leteći terminatori naselili pulske parkove gdje šetačima iz ruku otimaju hranu, a usput trgaju vreće sa smećem i prekopavaju kontejnere. Ovu pošast nadležne službe još nisu uočile i detektirale kao problem, ali vjerujem da će oko toga ubrzo imati jako puno posla.

Problemi s divljači u Rovinju

Kao što velike probleme sa divljači imaju u Rovinju gdje im nasrtljive divlje svinje rujući šume i parkove  dolaze do plaže Zlatni rt i Škarabe. Pa uništavaju zasađene ukrasne biljke i mladice, te plaše šetače i slučajne prolaznike. S veprom se zaista nije nimalo ugodno sresti u četiri oka, a lovci su nemoćni jer im zbog objektivnih problema i opasnosti, nije dozvoljen odstrijel u gradskoj ili užoj turističkoj zoni. Kako će u Rovinju riješiti ovaj problem, ostaje nam da vidimo. Sjetimo se i medvjeda koji su u potrazi za hranom napuštali obronke Učke te se zaputili u okolinu Buja i Buzeta. A gdje su seljacima uništavali nasade i rastjerali domaće životinje i stoku.

No, to je izgleda tako. Ljudi su očito postali divlji, pa se divlje životinje kod njih udomaćuju...

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa