znak zahvalnosti

Malvazijski tigrovi Bassaneseu uručili monografiju

0
Vili Bassanese i Mato Magdić
Vili Bassanese i Mato Magdić

Predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 154. brigade Hrvatske vojske su 19. svibnja u Gradskoj vijećnici Grada Umaga uručili Monografiju "154. brigada Hrvatske vojske u Domovinskom ratu“ Gradu Umagu, Muzeju grada Umaga te poduzeću Laserline, a u narednim će danima istu uručiti i Gradskoj knjižnici Umag te poduzeću Hempel, u znak zahvalnosti za pomoć i potporu pri izdavanju iste.

Prilikom uručivanja Monografije, predsjednik UHBDR-a 154. Mato Magdić se zahvalio  gradonačelniku Viliju Bassaneseu, v.d. ravnateljici Muzeja Biljani Bojić te Ivici Glavočiću iz poduzeća Laserline, na pomoći prilikom izdavanja ove vrijedne Monografije, kao i kontinuiranoj podršci koju pružaju tijekom rada same Udruge. U ime UHBDR 154. na svečanom uručivanju Monografije bili su prisutni tajnik Zlatko Gavran, dopredsjednici Udruge Serđo Sirotić i Fulvio Valenta te članovi središnjice Udruge Marino Kmet i Mate Gavrić. U ime Grada Umaga bili su prisutni i zamjenici gradonačelnika Mauro Jurman i Niko Čančarević te pročelnik Ureda gradonačelnika Diego Banković.

Monografija prikazuje ratni put 154. brigade, domobranske pukovnije Hrvatske vojske, od njenog nastanka i početka ustrojavanja u prosincu 1991. do ukidanja iz mobilizacijskog razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske, 31. prosinca 2004. godine. U Monografiji je naglasak stavljen na boravak i aktivnosti pripadnika postrojbe na ličkoj bojišnici od 1992. do 1995. godine te njeno sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Tekst je popraćen zemljovidima, shemama brigade, bataljuna, domobranske pukovnije i bojni te brojnim fotografijama ratnog puta Brigade. Objavljeni su životopisi njenih ratnih zapovjednika, znakovlje, odličja i priznanja, isječci iz tiskovina te prikaz rada udruga proizašlih iz 154. brigade.

Budući da su  brigadu činile bojne koje su popunjavane hrvatskim braniteljima najvećim dijelom sa područja bivše Bujštine i Buzeštine (1 bojna),  Pazinštine (1 bojna) i Poreštine (1 bojna), u Monografiji je posebno prikazano cjelovito djelovanje svake pojedine bojne. Bojna popunjavana s područja Umaga, Novigrada, Buja i Buzeta nosila je ratni znak „Malvazijski tigrovi – Le tigri della malvasia“. U Monografiji se spominje i kao „Umaška bojna“  i slikovito je ispisan njezin ratni put. Monografija je rezultat rada triju udruga hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, i to UHBDR-154., UDVDR-ogranak Poreč i UHBDR Pazinštine.

Članovi udruga žele da ovo njihovo djelo ostane kao trajni zapis i spomen na postrojbu, koja je na svom zahtjevnom i složenom ratnom putu uživala svekoliko poštovanje žitelja na prostorima na kojima je djelovala, a u sredini u kojoj je doživjela nesebičnu logističku, moralnu i drugu pomoć i potporu. To je posveta brigadi koja je izgrađivana ljubavlju i domoljubljem prema domovini – Republici Hrvatskoj, za čije je stvaranje, obranu, oslobađanje i neovisnost svoj obol dalo oko 5.800 njezinih pripadnika.

Najnovije vijesti