U Puli počeli Dani slovenskog filma

0
S otvorenja Dana slovenskog filma
S otvorenja Dana slovenskog filma

Dana 18. svibnja u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom Istre u Kinu Valli, u Puli svečano su otvoreni Dani slovenskog filma. Na otvorenju su prisustvovali Ministar za Slovence u svijetu Gorazd Žmavc, suradnica ministra Jelena Malnar, Radmila Djurica i Dragomir Zupanc ispred Slovenskog društva Sava Beograd - Dani slovenskog filma u Beogradu, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Istre Danica Avbelj i ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović.

Ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović pozdravila je sve prisutne u ime Grada Pule i zahvalila se na uspješnoj suradnji sa Slovenskim društvom, kazavši kako Sloveniju i Pulu veže upravo filmska ljubav. Prisutne je pozdravila i predsjednica Slovenskog kulturnog društva Istre Danica Avbelj. Gospodin Žmavc  izrazio je veliko zadovoljstvo da se Dani slovenskog filma organiziraju baš u Puli jer imaju posebnu vrijednost, istaknuvši da mu je iznimna čast što su Marjan Rotar i Martin Bizjak sudjelovali pri Pulskom filmskom festivalu  i zaključio da kultura ne poznaje granice, kultura ne poznaje mržnju, ona se samo stvara, i s tim riječima otvorio prve dane slovenskog filma u Puli.

Uslijedila je projekcija filmskog klasika Dolina mira (1957.), redatelja Franca Štiglića.  Jugoslavenski dugometražni igrani film snimljen 1956. na slovenskom jeziku. Glavnu ulogu je tumačio američki glumac John Kitzmiller koji je za nju nagrađen Zlatnom palmom za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu u Cannesu 1957. godine. Projekcije izabranih, aktualnih filmova slovenske produkcije odvijat će se svakog dana do nedjelje, 21.5.2017.

Dana 19. svibnja u 19 sati prikazat će se film Šiška Deluxe (2015.), redatelja Jana Cvitkovića. Projekciji će nazočiti glumac  Marko Miladinović.

Obiteljski film Nika (2016.), na programu je u nedjelju 20. svibnja u 17 sati. Film će predstaviti redatelj  Slobodan Maksimović.

Dani slovenskog filma  zatvaraju se filmom Noćni Život (2016.) u režiji Damjana Kozole. Film će najaviti koscenaristica i asistentica režije Urša Menarat.

Cijena ulaznice  po filmu iznosi 10,00 kuna. Više o sadržaju filmova možete pročitati na internetskoj stranici Kina Valli.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa