Grad Umag krenuo u rekonstrukciju Zajednice Talijana Materada

0
Gradonačelnik Vili Bassanese obišao je radove na zgradi Zajednice Talijana
Gradonačelnik Vili Bassanese obišao je radove na zgradi Zajednice Talijana

Svjesni značaja Zajednica Talijana na našem području te činjenice da očuvanje i prenašanje tradicije predstavljaju zalog za svakodnevni strateški razvoj zajednice, krajem travnja 2017. godine pokrenut je projekt kojime je Grad Umag samostalno krenuo u potpunu obnovu i rekonstrukciju zgrade Zajednice Talijana Materada. Duboka ukorijenjenost talijanske autohtone zajednice na području Umaga i umaških naselja, kao i multikulturalnost samoga kraja, vidljive su na svakom koraku te čine neizostavni dio našeg Umaga.

Njegovanje tradicije i baštine doprinosi ukupnom bogatstvu kulturnog prostora jedne zajednice, stoga je Grad Umag odlučio dodatno potvrditi višegodišnje povjerenje zajednice i, u suradnji s predsjednicom Katjom Šterle Pincin, mnogobrojnim članovima Zajednice Talijana Materada i sugrađanima pokloniti nove, adekvatne prostorije za rad.

Naime, Zajednica Talijana Materada trenutno broji nešto više od 250 aktivnih članova koji aktivno promiču vrijednosti duboko utkane u povijesno bogatstvo Umaga. Od osnutka 2000. godine, Zajednica nudi niz tečajeva i aktivnosti, od plesa do pjevanja, dramske sekcije za mlade i odrasle, glazbeno-instrumentalne i umjetničke sekcije te brojne sportske aktivnosti. ZT Materada može se podičiti i aktivnostima svog mješovitog zbora koji je aktivan već punih 15 godina i koji nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu.

Prilikom obilaska gradilišta, gradonačelnik Vili Bassanese te pročelnik UO za komunalni sustav Valdi Buršić nisu krili zadovoljstvo što će ZT Materada konačno dobiti obnovljene prostore za rad. „Odlučili smo krenuti u projekt rekonstrukcije jer naši sugrađani zaslužuju svoje aktivnosti odrađivati u najboljim uvjetima, a to su svakako nove prostorije. Iznimno mi je drago vidjeti da se u rad Zajednice uključilo puno mladih, što svakako garantira svijetlu budućnost. ZT Materada se i više puta uključila u humanitarne akcije, što dodatno potvrđuje značajno djelovanje na ovom području. U dogovoru s predsjednicom definirane su potrebe, a sve bi trebalo biti gotovo prije početka nove školske godine.“ izjavio je Bassanese.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju svih prostorija, odnosno stubišta, ulaza, hodnika, sanitarnih čvorova, ureda i multifunkcionalnog centra. Prostor će ujedno biti povezan s velikom dvoranom u društvenom domu, na mjestu ulaza na pozornicu, što daje dodatan prostor za garderobu.

Izvest će se kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija te zamjena podnih obloga, ugradit će se nova rasvjeta, kao i sustav klimatizacije. Nadalje, pristupit će se rekonstrukciji i obnovi stropova gipsanim oblogama, uredit će se sanitarni čvorovi te ugraditi potpuno nova pvc stolarija. Nove prostorije svakako će omogućiti bolje uvjete i realizaciju brojnih aktivnosti  koje se ranije nisu mogle obavljati.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa