Knjige na četiri kotača: 11 bibliobusa stiglo na festival u Pulu

0
Aleksandar Matić i Nela Načinović
Aleksandar Matić i Nela Načinović

Sedmi Festival hrvatskih bibliobusa, koji je na parkiralištu Karoline okupio čak 11 putujućih knjižnica iz Hrvatske i Europe, 12. je svibnja svečano otvoren prigodnim programom. Brojnim mališanima koji su došli razgledati biblibuse i bibliokombije srdačne pozdrave uputio je pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić. „Knjiga je preduvjet znanja koje je pak preduvjet vaše sigurne budućnosti, zato vam želim što više pročitanih knjiga i puno uspjeha pri nastavku budućeg školovanja“ poručio je Matić pritom zaključivši kako su djeca naša budućnost.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović istaknula je kako knjižnica zajedno s Matičnom knjižnicom Istarske županije planira osnivanje bibliobusne službe koja bi knjigu učinila dostupnom svim građanima te kako bi se knjižničnim uslugama pokrila područja bez stacioniranih knjižnica. „S tim ciljem je pokrenuta kampanja Pokrenimo bibliobus – ostvarimo pravo na knjigu dostupnu svima“ kazala je Načinović koja se ujedno zahvalila na svekolikoj podršci Ministarstvu kulture, Gradu Puli i Istarskoj županiji.

Festival bibliobusa zamišljen je kao svojevrsna promocija pokretnih knjižnica koje svakodnevno diljem svijeta donose knjige, medije, informacije i druge knjižnične usluge brojnim zajednicama ostvarujući svoju misiju razvoja i širenja svih oblika pismenosti i obrazovanja. Ovom prigodom u Pulu je stiglo 11 biblibusa i bibliokombija iz svih dijelova Hrvatske te putujuće knjižnice iz Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine koji će kroz defile središtem grada promovirati usluge svih pokretnih knjižnica.

Nakon defilea slijedi stručni skup na temu pokretanja bibliobusa, a na kojemu će sudjelovati izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. Ujedno u dvorani Središnje knjižnice bit će predstavljeni 13 primjeri dobre prakse s poster-izlaganja. Organizatori okruglog stola i festivala bibliobusa su Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice HKD-a, suorganizatori Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Društvo bibliotekara Istre, uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa