dani arhitekata

Sustavnog pristupa prostornom planiranju više nema

0
Publika na otvorenju
Publika na otvorenju

Gotovo 500 hrvatskih arhitekata okupilo se 11. svibnja na otvorenju trodnevne stručne konferencije Dani arhitekata 1.0 u Rovinju, kako bi razmotrilo budućnost arhitektonske i urbanističke djelatnosti u Hrvatskoj. Prvu veliku strukovnu godišnju konferenciju organizirala je Hrvatska komora arhitekata (HKA), krovna strukovna organizacija koja okuplja više od 3.200 hrvatskih arhitekata, a konferencija traje do 13. svibnja u Hotelu Lone.

Dane arhitekata otvorila je predsjednica HKA, dipl. ing. arh. Željka Jurković, naglasivši ulogu koju ova samostalna strukovna organizacija ima u unaprjeđenju hrvatske graditeljske baštine, vrsnoće izgrađenog prostora i zaštiti javnog interesa

„Suočeni smo sa zabrinjavajućim kretanjima u arhitektonskoj struci i graditeljstvu općenito. Na nacionalnoj i globalnoj razini svjedočimo trendovima urušavanja povijesnih strukovnih vrijednosti, kvalitete arhitektonskih usluga, kvalitete izgrađenog okoliša i graditeljske baštine. Dani arhitekata imaju namjeru otvoriti dijalog o problemima i iskustvima, s ciljem pronalaženja efikasnijih alata za zaštitu vrijednosti koje nam je kao nadležnoj profesiji povjerila društvena zajednica.”, istaknula je Jurković.

Prvi dan Dana arhitekata 1.0 temu urbanizma otvorio je iskusni teoretičar i praktičar urbanizma prof. dr. sc. Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Tema njegova izlaganja bila je prošlost, sadašnjost i budućnost planiranja gradova te analiza komparativnih primjera vizija razvoja nekih europskih gradova, kao i propitivanje današnjeg koncepta planiranja urbanog prostora.

„Cilj je vratiti grad čovjeku i tako kreirati njegovu svakodnevicu, kako individualnu, tako i javnu“, citat je iz Vizije razvoja Pariza. Prof. Jukić je naime na primjerima europskih gradova Pariza i Londona te azijskog grada Tokija objasnio suvremene trendove planiranja u Europi.

U Parizu su, istaknuo je, pozvali 10 poznatih europskih timova i nekoliko godina se vodila javna rasprava o tome kako bi grad mogao izgledati u budućnosti. U Londonu se pak kroz službene dokumente ugrađuje ono što se očekuje u idućih 10 ili 20 godina. Taj grad fokusirao je svoj razvoj kroz dva mega projekta – estuarij rijeke Temze te rekonstrukciju istočnog dijela Londona. S druge strane, Tokio se suočava s fenomenom depopulacije koji dovodi do urbanog sažimanja.

Što se tiče procesa prostornog planiranja i razvoja u Hrvatskoj, prof. Jukić je rekao kako je nekada kod nas postojalo sustavno, integralno prostorno planiranje, u kojem je sudjelovalo nekoliko različitih institucija i veliki interdisciplinarni timovi. Takvog sustavnog pristupa više nema, a različita ministarstva primjerice rade neusklađene strategije koje se u svojim dijelovima dotiču razvoja gradova. Stoga je prof. Jukić predložio nekoliko koraka u tom procesu. „Potrebno je mijenjati zatečenu administrativnu podjelu kao i sustav planova (strateških i provedbenih), a za provedbu planova potrebno je točno definirati područje, rok i financije. Također, potrebno je uskladiti strategijsko planiranje s prostornim planiranjem te je potrebno odrediti viziju razvoja i kako je ostvariti“ naglasio je prof. Jukić.

David Churcher, konzultant iz Velike Britanije, jasno je pak u svojem predavanju predočio kako je u toj zemlji izgledao proces obaveznog uvođenja BIM tehnologije (Building Information Modeling) u sve javne nabave u građevinarskom sektoru koje naručuje središnja država. Naime, danas je BIM tehnologija postala standard za većinu kapitalnih projekata jer podiže razinu točnosti i kvalitete, a spušta cijene. Izlaganjem o BIM-u, Churcher je prisutne praktičnim primjerima uveo u tematiku arhitekture u digitalno doba.

Prvi dan konferencija u Rovinju završio je predavanjem Jonathan Tai Lee Sianga, predsjednika Svjetskog savjeta za zelenu gradnju koji se bavio problematikom kako dobiti bitku protiv klimatskih promjena u visoko urbaniziranoj budućnosti. U nastavku Dana arhitekata brojne okupljene arhitekte očekuju i okrugli stolovi o urbanizmu, arhitekturi u digitalnom i u energetskom dobu, kao i o poslovnoj praksi arhitekata i zakonodavstvu.

Podsjećamo, u okviru svečane večere, drugog dana konferencije, 12. svibnja, u prostoru The Factory (bivše hala TDR-a) bit će proglašeni dobitnici Medalje za arhitekturu i Medalje za konceptualni pothvat, novoutemeljenih godišnjih nagrada Komore arhitekata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa