uporni planinari

Prizvali lijepo vrijeme i uživali u ljepotama Pazinštine

0
Dio planinara na Pazinskom krovu
Dio planinara na Pazinskom krovu

Sedamdesetak je planinara svojom upornošću prizvalo lijepo vrijeme 7. svibnja u Pazinu na obilježavanju 21. Međunarodnog dana pješačenja Istarske županije, koji se tradicionlano obilježava prve nedjelje svibnja. Povorku je najprije pozdravila Patrcija Jedrejčić, predsjedica organizatora današnjeg pješačenja – Planinarskog društva „Pazinka“, ispred polazne točke – Društvenog centra „Veli Jože“ u Pazinu.

Karavana je preko centra grada išla putem pazinskog Kaštela, a na nekoliko je najzanimljivijih punktova turistička i planinarska vodičkinja Larisa Močibob iznijela pregršt interesantnih činjenica o povijesti Pazina. Put je dalje vodio do mosta Vršić, nad Pazinskom jamom pa dalje do vidikovca pokraj zip linea s kojeg je puca pogled na impozantno grotlo jame te kotlinu sve do Učke i Ćićarije.

Planinari su predvođeni planinarskim vodičima Daliborom Jakovčićem, Patricijom Jedrejčić i Sonjom Levak nastavili dalje put Pazinskog krova koji je zasjao u svoj svojoj punini, nakon kiša koje su padale prethodnih dana. Većini je izletnika to bio prvi doticaj s ovim prirodnim biserom koji se nalazi deset minuta pješke od centra Pazina. Uz ostatke nekadašnjih mlinova, put je vodio preko skloništa za napuštene životinje i nekadašnjeg skladišta municije Loke do Mosta Dušani.

Vijugavo do Zarečkog krova

Pljackava vijugava staza uz Pazinčicu preko Bilfo parka dovela je do drugog prirodnog bisera – popularnog izletišta za Pazince – Zarečkog krova. Tu je ujedno bilo i mjesto prve okrjepe, jer je nakon toga uslijedio jednosatni uspon na Lindar. Nakon uživanja u pogledu na ovaj sedam metara visok slap, planinari su nastavili svoju putešestviju preko Jezerca i prošli ispod željezničkog mosta.

Nastavili su dalje prešavši preko istarskog Ipsilona i sela Ivoli na stazu koja ih je uspela na Lindar. Tamo je Vinko Stihović, inače Lindarac i umirovljeni profesor povijesti i zemljopisa, održao zanimljivo predavanje o freski Živi križ koja se nalazi u crkvici Svete Katarine. To je ujedno bila i prilika da planinari predahnu nakon uspona.

Putem pokraj mjesnog groblja planinari su započeli sa silaskom u Pazin, preko takozvane tenkovske ceste, koja je ponudila zanimljive poglede na cijelu pazinsku kotlinu. Preko Istraplastike kružna staza duga 15-ak kilometara završila je u bistrou Pod lipom, gdje je planinarima okus izvrsnog graha pojačao Domski bend.

Inače, bend predvođen Borisom Demarkom, ravnateljem Doma za odrasle osobe Motovun je već dugogodišnji pratitelj planinarskih događanja, a svojim raznovrsnim i kvalitetnim repertoarom te pozitivnim vibracijama raspjevali su okupljene planinare. Puni duha, veselja i bistrih misli, planinari su uživali u cjelokupnom danu otkrivajući prirodne ljepote i bogatstva kulturne baštine gradskog središta Pazina i okolice.

Pokrovitelji međunardonog dana pješačenja su bili Zajednica sportskih udruga Grada Pazina, Turistička zajednica Središnje Istre te Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije preko projekta „Kretanje je pola zdravlja“. (Tekst i fotografije: Anton Finderle)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa