U Vižinadi održana prva izložba istarskih slastica

0
Davor Ban, Marko Ferenac, Gordana Bottezar, Rita Ritossa, Claudia Pilato i Tanja Božić
Davor Ban, Marko Ferenac, Gordana Bottezar, Rita Ritossa, Claudia Pilato i Tanja Božić

U Vižinadi je pod nazivom "Slatka zemljo Istro mila" održana prva izložba istarskih slastica. Provedbu projekta Ministarstva turizma iz programa za Promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2017. Riječ je o projektu kojeg vodi profesor Davor Ban uz potporu ravnateljice škole Vesnom Baranašić iz porečke Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića u partnerstvu s Gimnazijom i strukovnom školom Juraj Dobrile iz Pazina, te Općinom Vižinada kao domaćinom natjecanja.

Prezentacija projekta održana je 2. svibnja u Obrtničkom domu Poreč. Osnovna svrha projekta je partnerstvo među školama koje uključuje suradnju dviju strukovnih škola različitih obrazovnih sektora turističko- ugostiteljskih smjerova i učenika koji pohađaju odjel za elektrotehniku i računarstvo.

Ove godine tematska slastica bila je tradicionalna istarska povetica, a izložili su ih učenici Gospodarske škole iz Buja, Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu "Lipa" iz Pule i Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča. Stručno  povjerenstvo u sastavu Gordana Bottezar, Rita Ritossa, Claudia Pilato i Tanja Božić ocjenjivalo je njihove slastice, pripremljene po starinskom receptu. Bilo je i inovativnih povetica u čijoj su pripremi vrijedni budući slastičari i kuhari koristili neke namirnice i oblike koji nisu karakteristične u pripremi iste.

Nakon pomnog kušanja nagradu za tradicijsku poveticu dodijelile su učenicama Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča, a za inovativnu poveticu učenicama Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja. Pobjednička receptura izložit će se na tradicionalnoj manifestaciji "Slatka Istra" i uvrstiti će se u online višejezični slastičarski vodič Istre.

- Cilj ovog projekta je prikupiti recepte za online slastičarski vodič po Istri. Njime će zainteresirani korištenjem svojih mobilnih uređaja i tableta moći pretraživati recepte po mjestu i izvoru recepta, po dominantnim namirnicama, po godišnjim dobima najčešće pripreme, prigodi u kojoj se određena slastice služe i slično. Uz to vodič će uključivati najpoznatije istarske slastičarnice, a poveznica za sve to bit će projekt Općine Vižinada Centar za posjetitelje "Okusi prošlosti" financiran bespovratnim sredstvima Ministarstva turizma RH s ciljem oživljavanja kulturno povijesnog nasljeđa ovog kraja. Budući da se u Vižinadi već 20 godina za redom održava manifestacija "Slatka Istra" u kojoj sudjeluju proizvođači, bolje rečeno domaćice s tradicijskim slasticama iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre ovim će se projektom i ta manifestacija podići na višu razinu, rekao je prof. Ban.

U sklopu projekta "Slatka zemljo Istro mila", prva je izložba istarskih slastica koja je polučila izvanredne rezultate, stoga, kako je sudionicima poručio općinski načelnik Marko Ferenac, očekuje se njihovo sudjelovanje na slijedećoj "Slatkoj Istri" koja sa svake godine sredinom kolovoza održava u Vižinadi.

Manifestaciju su uveličali i učenici Područne osnovne škole iz Vižinade s mentoricom Anom Pahović s nekoliko plesnih točaka uz tradicionalnu istarsku glazbu. (Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa