JUTARNJI LIST

Labin među 15 najboljih hrvatskih gradova za život

0

Varaždin, barokni grad na sjeveru zemlje s malo manje od 47.000 stanovnika, najugodniji je grad za život u Hrvatskoj. Pokazala je to analiza 40 različitih kriterija, prema kojima su ocjenjivani svi hrvatski gradovi (njih 128), a kojima se, temeljem dostupnih podataka, nastojalo utvrditi ukupna kvaliteta života koju uživaju tamošnji stanovnici - od zaposlenosti i zarade, preko dostupnosti zdravstvene zaštite, uvjeta u obrazovanju, mogućnosti studiranja, kulturne ponude i turizma, do sigurnosti od kriminala, održivosti gradskih proračuna i poduzetničke klime, donosi Jutarnji list.

I ova je analiza pokazala da sjever zemlje i dalje stoji bitno bolje od juga te da se ukupne razlike ne smanjuju: među 10 najbolje plasiranih gradova, samo je jedan - Dubrovnik - s juga. Na drugom je mjestu plasiran grad Zagreb, glavni grad s nizom najboljih pokazatelja. Uz Varaždin, među prvih 10 je i Čakovec, te čak četiri istarska grada - Buzet, Poreč, Rovinj i Pula. Preostala dva su iz Primorsko-goranske županije - Rijeka i Bakar.

Labin je u analizi Jutarnjeg lista na visokom 15. mjestu, a ispred njega, od 11. do 14. mjesta su Opatija, Krk, Koprivnica i Zabok.

Od ostalih istarskih gradova iza Labina su 16. Novigrad, 18. Umag, 23. Pazin, 34. Buje i 46. Vodnjan.      

U analizi Jutarnjeg lista za Labin je izdvojeno da je tu 10. najviša mirovina među hrvatskim gradovima, da udio državnih pomoći u gradskom proračunu iznosi 1,7% te da je grad 8. po izdvajanjima za obrazovanje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa