Svibanj u Kanfanaru: Dvegrajski samanj i Dvigrad trek

0
Sandro Jurman, Ivana Maružin, Sofija Apostolovski i Eduard Brečević
Sandro Jurman, Ivana Maružin, Sofija Apostolovski i Eduard Brečević

Na tiskovnoj konferenciji u prostorima Općine Kanfanar 5. svibnja najavljene su i predstavljene dvije manifestacije koje će se u svibnju održati u Kanfanaru, a kojima je tematska poveznica Dvigrad. Ispred Općine Kanfanar kao domaćina ovim novim kulturnim i sportskim manifestacijama općinski je načelnik Sandro Jurman istaknuo kako obje manifestacije, iako sadržajno različite, u fokus stavljaju Dvigrad kao najznačajniju kulturno-povijesnu cjelinu Kanfanara te kako iste doprinose valorizaciji kanfanarske prirodne, kulturne i povijesne baštine i stvaranju dodatnih motiva turističkih dolazaka u predsezoni, što je dugoročno gledano od velike važnosti za razvoj kulturnog i aktivnog/sportskog turizma na koje se kao selektivne oblike turizma Kanfanar sve više usmjerava.

Manifestaciju Dvegrajski samanj koja će se održati u 13. 5. i 14. 5. u Dvigradu predstavila je predsjednica udruge Merlin Sofija Apostolovski koja je najavila dolazak srednjovjekovnih udruga iz Hrvatske i inozemstva te prezentirala bogat program manifestacije koja će ove godine biti dvodnevna. Gosti će moći sudjelovati u brojnim zanimljivim programima, poput svečanog mimohoda, prezentacije srednjovjekovne bolnice, srednjovjekovnoj kuhinji, viteškim borbama, streličarstvu....

Osim brojnih članova srednjovjekovnih udruga i obrtnika, u Dvegrajski samanj bit će uključena i djeca iz kanfanarske osnovne škole koja su tijekom školske godine usvajala vještine šivanja i sama si izradila srednjovjekovnu odjeću u kojoj će zaplesati Saltarello u Dvigradu, ali i štićenici pulske Ville Marie i Centra za rehabilitaciju Pula. Utrku Dvigrad trek ispred organizatora SRK Alba predstavio je Eduard Brečević koji je istaknuo kako se u drugom izdanju ove treking utrke mogu očekivati još atraktivnije i zanimljivije staze koje će sudionike provesti raznim dijelovima Općine Kanfanar. Utrka je i ove godine podijeljena u tri kategorije: LIGHT (trail) od oko 11 km koja je namijenjena rekreativcima, Challenger od oko 25 km i Ultra s oko 40 km, a za sve su sudionike osigurani bogati startni paketi, kao i vrijedne nagrade za one najbolje. Prijave traju do 18. svibnja, a vrše se putem online prijavnice na stotinka.hr.

O značaju ovih manifestacija za turističku ponudu Općine Kanfanar govorila je i Ivana Maružin ispred kanfanarske turističke zajednice te naglasila kako će Općina Kanfanar i njezina turistička zajednica i nadalje podržavati događanja koja na kvalitetne načine obogaćuju ponudu mjesta, ali i doprinose promociji Kanfanara kao zanimljive turističke destinacije. Ove su manifestacije i svojevrstan uvod u novu turističku sezonu u Općini Kanfanar, za koju se očekuju još bolji rezultati od lanjskih, s obzirom da je već u prvih 4 mjeseca ostvareno preko 40% više noćenja nego prošle godine u istom razdoblju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa