umjetničke rezidencije

Umjetnik susreće kuhara u hotelu Adriatic u Rovinju

0
S projekta "Večera s umjetnikom"
S projekta "Večera s umjetnikom"

Hotel Adriatic u Rovinju i ove godine nastavlja s uspješnim programom umjetničkih rezidencija pod nazivom "Umjetnik susreće kuhara" koje su prošle godine polučile veliki uspjeh te bile popraćene u svim važnim hrvatskim (Buro 24/7, Elle magazin, Croatia Airlines magazin) i međunarodnim publikacijama (Vogue, Guardian...).

Rezidencijalni umjetnički program hotela Adriatic nadovezuje se na tradiciju grada Rovinja kao nezaobilazne umjetničke i gastronomske destinacije. Održavanje tog kontinuiteta očituje se u samom konceptu hotela Adriatic, izgrađenog 1913. godine, koji je nakon sveobuhvatne obnove 3LHD studija zadržao svoj autentični povijesni izgled u eksterijeru, dok je novi interijer za koji su zaslužni Studio Franić Šekoranja s 3LHD-om vizualno bogat, eklektičan, suvremen, klasičan i intrigantan s mnoštvom tekstura, tonova i boja ostvarajući izvrsnu harmoniju modernog i tradiconalnog pojma luksuza.

Ono što izdvaja hotel Adriatic impresivna je zbirka radova suvremene umjetnosti renomiranih međunarodnih umjetnika odabranih od kustosice Vanje Žanko. Organski rast zbirke i hotela popraćen je tendencijom nastavka i neprestanog oživljavanja prvotne ideje o spajanju umjetnosti, gastronomije i hotelijerstva u  jednu oazu koja gostima nudi jedinstveno i potpuno iskustvo istarskog podneblja. Nakon uspješnog rezidencijalnog programa u 2016. godini, hotel Adriatic i ove godine donosi program umjetničkih rezidencija koje se nadovezuju na slične projekte kao što je projekt jednog od umjetničkog voditelja programa, Tomislava Brajnovića. Projekt pod nazivom ''Večera s umjetnikom'', Tomislav Brajnović pokrenuo je u studiju Golo Brdo u Rovinjskom selu 2010. godine, no već i prije umjetnici koji su sudjelovali u programima Likovne kolonije Rovinj ili bili dijelom otvorene izložbe Grisija prenosili su umjetničku atmosferu koja je poticala društvena okupljanja i utjecala na razvoj kulture.

Rezidencijalni program hotela Adriatic počiva na sličnim temeljima imajući za cilj pokretanje i razvoj diskusije o trenutačnim kretanjima suvremene umjetnosti kao i šireg diskursa o umjetničkom području, njegovim sudionicima, ali i poveznici između vizualne umjetnosti i gastronomije koja objašnjava i obogaćuje odnos između hrane i kulture određenog područja. Pozvani umjetnici provode tjedan dana u hotelu sudjelujući u nizu organiziranih aktivnosti pri čemu je naglasak stavljen na upoznavanje s hranom, ribarstvom, vinarstvom, maslinovim uljem te umjetničkom produkcijom grada Rovinja i Istarske županije.

Na kraju tjedna ispunjenog aktivnostima koje se odvijaju uz pomoć lokalnih partnera programa, umjetnik dijeli svoja iskustva tijekom večere koja okuplja 10 do 12 sudionika međunarodnog umjetničkog kruga kao i sudionika iz različitih sektora koji iskazuju zanimanje za umjetnost. Umjetnici večeru pripremaju s glavnim kuharom hotela Andrewom Gaskinom koji svojim talentom prevodi vizualni jezik umjetnika u impresivna jela koja dizajnom, odabirom i kombinacijom sastojaka nastoje uspostaviti dijalog s radovima određenog pozvanog umjetnika.

Večera kao platforma interakcije

Tijekom večere koja se odvija u središnjem prostoru hotela Adriatic, bistrou ispred otvorene kuhinje hotela, gosti imaju priliku osobno upoznati umjetnika, njegovo razmišljanje i umjetničku praksu, kroz razgovor i diskusiju. Odabrani prostor predstavlja početnu točku vibracija hotela ispunjenog site-specific instalacijama te omogućuje jednu intimniju atmosferu u kojoj se isprepleću refleksije o umjetnosti i gastronomiji. Gastronomski pothvati kojim virtuozni Gaskin interpretira lokalnu specifičnost istarske regije i njezine autohtone proizvode ovaj se put stavljaju u kontekst neposrednog dijaloga s gostima.

Večera se tako afirmira kao platforma putem koje se omogućuje izravna reakcija i interakcija sa svim sudionicima događaja umjesto uobičajenog binarnog odnosa između muzejskih ili galerijskih djela i publike, ili specijaliteta restorana i gostiju gdje nedostatak izravne komunikacije rezultira nedovoljnim shvaćanjem i vrednovanjem predstavljenog (d)jela. 

Tvrtka Maistra, koja već nekoliko godina podupire umjetničke talente, ovim programom nastavlja kreativnu putanju prepoznajući sinergiju globalnih trendova luksuznog turizma i lokalne kulture. Program je namijenjen umjetnicima koji u svom radu tematiziraju mediteranski kontekst i pritom svojim vrijednim umjetničkim opusima grade značajne međunarodne karijere. Postaviti umjetnost, gastronomiju i kulinarstvo u jedan novi kontekst i prostor omogućuje novu dimenziju percepcije i valorizacije stvaralaštva gdje je naglasak na osobnom pristupu, autentičnosti i kreativnosti. Nakon uspješne prve večere s umjetnikom Goranom Petercolom, rovinjskim umjetnikom svjetske reputacije, rezidencijalni program u 2017. godini donosi niz zanimljivih imena na suvremenoj umjetničkoj sceni: Adriana Pacija, Yala Calovskog i Hristinu Ivanosku, Drianta Zenellija, Marka Požlepa.

Rezidencijalni umjetnički program, koji vode umjetnik Tomislav Brajnović, kulturna menadžerica Jelena Tamindžija i kustosica Vanja Žanko, osmišljen je s ciljem oživljavanja bogate kolekcije suvremene umjetnosti hotela Adriatic i hotelskog lanca Maistra Luxury Hoteli koja broji više od stotinu djela među kojima se mogu naći radovi Abdelkadera Benchamma, Jasmine Cibic, Igora Eškinje, Ivane Franke, Gorana Petercola, Valentina Ruhryja i Massima Uberta. Rezidenijalni program podržava Istarska županija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa