vladimir gudac

Izložba: Nepoznati kukac piše jedenjem lista

0
S izložbe u Labinu
S izložbe u Labinu

U Galeriji KuC "Lamparna" Labin, 29. travnja otvorena je samostalna izložba jednog od pionira hrvatske konceptualne umjetnosti, suosnivača i člana umjetničke skupine "TOK", umjetnika, povjesničara umjetnosti, kritičara i istraživača Vladimira Gudca. Nazivom izložbe "Folium lauri perforatum" što u prijevodu znači "Probušeni lovorov list", započela je druga sezona trogodišnjeg serijala izložbi pod zajedničkim nazivom "V.I.T.R.I.O.L." autora Damira Stojnića, voditelja Galerije “Lamparna”, koja tematski problematizira odnose na relaciji Umjetnost i Alkemija, a u sklopu kojeg će se do kraja ove godine održati još četiri izložbe.

Na izložbi su zastupljeni radovi koji na začudan način tematiziraju nastanak i uporabu pisma na temelju autorovih vlastitih opažanja i proučavanja perforacija nastalih na lovorovom lišću. Te perforacije izvodi njemu nepoznati kukac, a ti se tragovi konzumacije lovorova lista zagonetno uobličavaju u znakove koji podsjećaju na slova, iscrtavajući tako misteriozne poruke koje autor koristi kao osnovne motive za radove iz ovog ciklusa.

Nakon kratke uvodne riječi voditelja galerije Damira Stojnića, koji ovu izložbu vidi kao rezultat obnove ideje o umjetniku kao "homo universalisu" koji u sebi spaja još filozofa, ali i znanstvenika, autor Vladimir Gudac je pred brojnom publikom održao kraće predavanje o genezi samoga koncepta ove izložbe. Naime, predloške za svoj rad autor nalazi u rodnoj Opatiji, i premda mu je bitan taj "genius loci",  ipak ističe kako ni u kom slučaju njegov rad ne posjeduje neku izravno ekološku potku ili poruku, već je više vođen začudnim estetskim "nagrizanjem" nepoznatog nametnika čije rezultate je sklopio u začudne i atraktivne artefakte.

Gudac se u svome predavanje dotaknuo i same problematike jezika, njegova nastanka, kao i posve arbitrarne aplikacije glasova na određene znakove što čine naš izričaj kao takav, usustavljen određenim "alfabetom". Autor je, u skladu sa svojim izlaganjem, retorički postavio zanimljivo pitanje što bi bili "ptica" ili "stablo" kada ne bismo znali kako se zovu? Kroz svoj nas rad suočava s inverznom situacijom, gdje, prije nego li jezik, imamo slova, kao svojevrsnu "kartu prije teritorija", animirajući promatrače da sami zamisle koji bi glasovi i kakve riječi njemu bili pripadajući. Ova intrigantna i vrlo atraktivna zložba sastoji se od dvije velike i tri manje vitrine u kojima izloženi materijal djeluje poput segmenta u Prirodoslovnom muzeju, gdje se obrađuje nekakav rijedak botanički kuriozitet.

Vladimir Gudac rođen je 1951. godine u Opatiji. Izlagao je na brojnim važnim izložbama u zemlji i inozemstvu, ali je u svojstvu povjesničara i kritičara umjetnosti i priređivao podjednako brojne izložbe kolegama umjetnicima. Posebice je zaslužan za najradikalnije izložbe osamdesetih godina koje je organizirao u Zagrebačkoj "Galeriji Studentskog centra". Po završetku ove izložbe, koja traje do 13. svibnja,  program V.I.T.R.I.O.L. nastavlja se 20. svibnja izložbom "Time for a New State" legendarne slovenske umjetničke skupine IRWIN.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa