Jakovčić: Gradovima, općinama i regijama dati EU potpore

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Europski građani moraju izravno osjetiti koristi od provedbe EU Programa potpore strukturnim reformama u državama članicama, rekao je 29. travnja zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) sudjelujući, kao izvjestitelj u ime Kluba zastupnika europskih liberala, u raspravi na plenarnoj sjednici.

„Rasprava o Programu potpore strukturnim reformama za razdoblje od 2017. do 2020. potvrđuje važnost uključivanja općina, gradova i regija u projekte reformi administracije i gospodarskih sektora. Korist od sredstava dodijeljenih pojedinoj zemlji članici naši će građani najkonkretnije osjetiti ako ta sredstva budu stavljena na raspolaganje lokalnim i regionalnim vlastima. Stoga od Europske komisije očekujem da prepozna nužnost izravnog sudjelovanja lokalnih i regionalnih vlasti u Programu potpore strukturnim reformama”, istaknuo je Jakovčić.

Cilj Programa je doprinos u provedbi institucionalnih, administrativnih i strukturnih reformi država članica pružajući pomoć nacionalnim vlastima u reformi institucija, upravljanja, administracije, gospodarskih i socijalnih sektora a sve u cilju unaprjeđenja konkurentnosti, rasta, radnih mjesta i investicija.

“Hrvatska je već koristila sredstva Programa potpore strukturnim reformama, a iskustva su pozitivna. Program se pokazao uspješnim i u Grčkoj te na Cipru”, dodao je Jakovčić. Ukupna vrijednost Programa za razdoblje 2017.-2020. iznosi 142,8 milijuna eura, a stopa sufinanciranja je 100 posto. “Sredstva iz fonda za provedbu Programa mogu proizvesti sinergetski učinak i tako povećati efikasnost uloženog europskog novca”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa