SIKD dogovorio povećanje plaća u Maslinici u Rapcu

0
Goran Zahtila, Admira Žakula, Filippo Horstmann i Bruno Bulić
Goran Zahtila, Admira Žakula, Filippo Horstmann i Bruno Bulić

Od 1. svibnja 2017. godine povećavaju se plaće svih radnika u Maslinici Rabac. Povećanje plaće kreće se od 3 do 12%,  odnosno od 200 do preko 400 kuna neto. Najveće povećanje od čak 12% biti će za radnike na poslovima koji su najniže plaćena i to: rampiste, redare bazena, nosače prtljage, sobarice, čistačice, pomoćne konobare, pomoćne radnike u kuhinji, pomoćne kuhare … odnosno za sva radna mjesta za koje je osnovna plaća ispod 4.350 kuna bruto, 10% povećanja plaće se odnosi na radna mjesta za koje je osnovna bruto plaća od 4.350 kuna do 5.450 kuna (kuhari, konobari, slastičari, kućni majstori, referenti); 6% povećanje plaće dobiti će radnici na radnim mjestima šefova kuhinje, sala i šankova, domaćice, te referenti složenijih poslova, a čije se osnovne plaće kreću od 5.450 do 7.250 kuna, dok će svima onima koji imaju plaće iznad 7.250 kuna bruto plaća porasti za 3%.

Rezultat je to pregovora od 27. travnja između predstavnika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije  te Uprave Maslinice Rabac. Time je Sindikat Istre, Kvarnera  i Dalmacije nastavio uspješan ciklus pregovora sa Upravama turističkih kompanija u Istri. Značajnim uspjehom smatramo što smo i u ovoj kompaniji uspjeli najviše povećati plaće onim radnicima kojima su plaće bile najniže, gdje je vlasnik i direktor društva Filippo Horstmann pokazao izuzetnu socijalnu osjetljivost. Tako će sobarice, čistačice, pomoćni radnici dobiti od 300 do 400 kuna mjesečno više.

Iako bi se moglo zaključiti da je nedostatak radnika utjecao na odluku direktora da bitnije poveća plaću radnika na manje plaćenim radnim mjestima, moramo naglasiti da smo i ranije Kolektivnim ugovorom dogovorili upravo za te radnike jednokratnu nagradu u iznosu od 750 kuna neto koja se isplaćivala u Listopadu ukoliko su radili tijekom sezone najmanje 3 mjeseca.

Nadalje, Kolektivnim ugovorom utvrđeno je i pravo na božićnicu u iznosu od 2.500 kuna neto, kao i pravo na jednokratnu isplatu u iznosu od 1.000 kuna svim radnicima u rujnu, ukoliko su kod poslodavca radili najmanje 3 mjeseca.

Sindikalna povjerenica u „Maslinici“ Rabac, Admira Žakula izrazila je zadovoljstvo postignutim sporazumom, te naglasila kako se Sindikat u Maslinici uvijek zalagao za bolje plaće i materijalna prava radnika, ali uvijek vodeći računa da time ne bude ugrožen razvoj kompanije. Samo tvrtka koja se razvija, koja ulaže u svoje objekte, može jamčiti i sigurnost radnih mjesta, te adekvatne plaće radnicima. Danas je u Maslinici zaposleno 83 stalnih radnika, 90 stalnih sezonskih radnika kojima radni odnos, ali i primanja „teku“ tijekom cijele godine, te 71 radnika na određeno vrijeme.

Uvjerena je da će radnici biti zadovoljni postignutim dogovorom između Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i direktora Filippa Horstmana, i da će to svojim doprinosom zasigurno vratiti. Uvažavanje socijalnih partnera, dobar socijalni dijalog preduvjet je ne  samo socijalnog mira, već i kontinuiranog rasta standarda radnika koji rade u Maslinici i zadovoljstva radnika. A zadovoljan radnik ključ je uspjeha u turizmu, naglasila je Admira  Žakula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa