novi laboratorij

Flego zaželio učenicima da se zaljube u prirodne znanosti

0
Prvi takav centar za popularizaciju znanosti i inovacija na razini Hrvatske osnovala je Istarska razvojna agencija još u svibnju 2015. godine
Prvi takav centar za popularizaciju znanosti i inovacija na razini Hrvatske osnovala je Istarska razvojna agencija još u svibnju 2015. godine

U organizaciji Istarske razvojne agencije i Zajednice tehničke kulture Pula 27. travnja je na adresi Uspon Frane Glavinića 2 u Puli otvoren novi laboratorij za kemiju u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije. Otvorenju su prisustvovali župan Istarske županije, mr.sc. Valter Flego, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti, glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos te ravnatelj Centra za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS Dalibor Paus.

Prvi takav centar za popularizaciju znanosti i inovacija na razini Hrvatske osnovala je Istarska razvojna agencija još u svibnju 2015. godine u sklopu EU projekta Smart Inno (Program Jadranske prekogranične suradnje - IPA II). Projekt Smart Inno među najuspješnijim je projektima u okviru izbora za najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2015.-2016., koji je pokrenulo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ciljem dodatne promocije uspješnih projekata koji su financirani iz europskih strukturnih i investicijskih fondova i informiranja šire javnosti o mogućnostima korištenja sredstava koja su Hrvatskoj na raspolaganju.

U sklopu navedenog projekta IDA je omogućila nabavu opreme za opremanje Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, dok je Zajednica tehničke kulture Istarske županije omogućila renoviranje zgrade u kojoj se od danas, uz nastavu i pokuse iz fizike, pokreće nastava i pokusi iz kemije za učenike osnovnih i srednjih škola Istarske županije.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić čestitao je svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog hvalevrijednog projekta. "U moje su školsko doba uvjeti bili prilično jednostavniji te me veseli što naša djeca imaju prilike učiti i napredovati u ovim novim moderno uređenim prostorijama. Čovjek koji ima znanja ima i bolju budućnost pred sobom." - poručio je Miletić. Istarski župan Valter Flego učenicima OŠ Centar zaželio je da se uskoro iskreno zaljube u prirodne znanosti, fiziku, kemiju i tehnologiju, upravo zato jer se radi o deficitarnim zanimanjima koja su već sada prijeko potrebna u Europi i svijeta.

Svrha osnivanja ove vrste Centra, koji je namijenjen djeci od vrtićkog uzrasta do završnih razreda srednje škole, popularizacija je znanosti među najmlađima kojima će se omogućiti da svoju prirođenu znatiželju i interes pretvore u ljubav prema znanosti i istraživanju. Namjera je da se u konačnici što više djece školuje na tehničkim i prirodoslovnim fakultetima te da im se potakne želja da jednog dana postanu istraživači ili znanstvenici, odnosno inovatori, jer samo ulaganje u istraživanje i razvoj mogu dati dodanu vrijednost razvoju te posljedično osigurati ekonomsku održivost društva, istaknuo je dr. sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije.

Uz promicanje interesa za znanost među djecom i mladima, Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije ima u cilju rano usmjeravanje darovite djece na znanost u suradnji sa stručnim mentorima, razvijanje timskog rada, usvajanje novih tehnologija, razvoj istraživanja i inovacija te razvoj kreativnih sposobnosti kod djece. Od otvorenja u 2015. godini, Centar je pohodilo preko 2100 učenika osnovnih i srednjih škola iz Istarske županije s odrađenih preko 300 radnih sati.

Otvorenje novog odjela za kemiju pri Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije omogućit će učenicima usvajanje zahtjevnih pojmova iz kemije na jednostavan, zanimljiv i praktičan način. S Centrom će blisku suradnju nastaviti i Centar za istraživanje materijala – METRIS  kako bi učenici osnovnih i srednjih škola Istarske županije učili o istraživačkom radu i inovacijama iz prve ruke. Također, učenici će u novootvorenom laboratoriju za kemiju moći raditi kemijske pokuse kako bi stvorili nove spojeve ili razumjeli postojeće reakcije. Proširenjem Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije novim odjelom za kemiju dodatno se promovira znanost, povezuju formalni i neformalni oblici učenja koji su ključni za razvoj inovacija u gospodarstvu te se posljedično ulaže u buduće naraštaje kao konkurentnu radnu snagu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa