Jakovčić: Sigurnost se rješava kroz obavještajni sustav

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Europska komisija treba, u dogovoru s hrvatskom i slovenskom vladom, omogućiti provođenje samo ciljanih kontrola na graničnim prijelazima, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. ”Uredba EU 458 (o sustavnim mjerama nadzora na europskim granicama), koja je za cilj imala sigurnost građana Europske unije, pokazala se potpuno kontraproduktivnom. Primjena Uredbe izazvala je kaos na graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije”, kaže Jakovčić.

Sigurnost građana rješava se kroz obavještajni sustav, a ne prekomjernim kontrolama na graničnim prijelazima koje su se, dodao je Jakovčić, pokazale neodrživim. Takve kontrole uništavaju turistički sektor i sektor prometa. Posebno veliku štetu nanose građanima koji svakodnevno, a ponekad i više puta dnevno, prelaze granicu, upozorio je Jakovčić.

”Pozivam Europsku komisiju da, zajedno s hrvatskom i slovenskom vladom ali i s vlastima drugih članica koje su se suočile sa sličnim problemom,  što je prije moguće razriješi ovu situaciju koja je neodrživa. Uskoro u Hrvatskoj počinje puna turistička sezona. Veliki dio nacionalnog gospodarstva zavisi od turizma. Kontrole trebaju jamčiti sigurnost, no građanima mora biti omogućen što jednostavniji prelazak granice. Ciljane kontrole su jedino ispravno rješenje”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa