monika udovičić

HDZ će se zalagati za razvoj istočne obale Istre

0
Monika Udovičić i Aleksa Vale
Monika Udovičić i Aleksa Vale

Kandidatkinja HDZ-a za županicu Istarske županije Monika Udovičić nastavlja s prezentacijom programa, pa je tako u Pazinu 26. travnja predstavljen program za razvoj turizma. Zajedno s kandidatkinjom za županicu, na tiskovnoj konferenciji medijima se obratio i Aleksa Vale, potpredsjednik ŽO HDZ-a Istarske županije.

Udovičić je naglasila važnost daljnjeg razvoja turizma u Hrvatskoj, a posebno u Istri. „Turizam u ukupnom udjelu BDP-a iznosi 18% i to dovoljno govori o tome koliko je turizam važan za naše gospodarstvo i identitet, kao i za promociju naše zemlje . Tijekom Uskrsa i produženog vikenda ostvareno 400 tisuća turističkih noćenja. Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, tijekom blagdana Uskrsa i produženog vikenda, odnosno od 14. do 17. travnja, u Hrvatskoj je ostvareno 117.288 dolazaka i 399.921 noćenja." naglasila je Udovičić.

"Ove brojke pravi su pokazatelj da Hrvatska ima što ponuditi i izvan glavnog djela turističke godine, te da postaje sve prepoznatljiva kao cjelogodišnja destinacija. Upravo na to treba staviti fokus naglasila je Udovičić, Istra kao 365 destinacija. A za to imamo sjajne preduvjete. Kulturni turizam, gradovi i mjesta s rimskom i austro-ugarskom ostavštinom, arheološki lokaliteti, ranokršćanski spomenici, kašteli, npr. pulski kaštel koji je nedovoljno iskorišten, freske, muzeji, crkve, glagoljica, nacionalni parkovi, spilje, pećine…" rekla je kandidatkinja za županicu HDZ-a.

Sve su to elementi koje Istra nije uspjela valorizirati, te pomoću njih privući turiste izvan turističke sezone. Kulturni turizam ne poznaje godišnje doba, te nema opravdanja za izostanak pred i post sezone. Također, nedovoljno nudimo Aktivni odmor kao sve popularniji i traženiji vid odmora, nedostaju nam rekreativni i sportski sadržaji. Gastro turizam, zdravstveni turizam i lovni turizam, mogu privući dodatan broj gostiju izvan sezone. Ono što se i prošle godine pokazalo kao problem turističke sezone je radna snaga i to posebno kvalificirana radna snaga. Nužna su ulaganja u obrazovni sustav, kako bi oni koji rade u uslužnoj djelatnosti i koji su prvi u kontaktu s gostima i turistima bili na što većoj razini kvalifikacije i usluge.

Zato pozdravljam mjere ministra Ćorića, popularno nazvane Od mjere do karijere – a radi se o 9 mjera politike zapošljavanja. Posebno onu koja se odnosi na STALNE SEZONCE – to je mjera čiji je cilj financijska podrška radnicima koji su zaposleni samo tijekom sezone, a drugi dio godine nisu zaposleni.

Aleksa Vale, kandidat HDZ-a za načelnika Općine Barban istaknuo je kako je Istarska županija najrazvijenija turistički receptivna županija u Republici Hrvatskoj, no da je najveći problem istarskog turizma neravnomjerna razvijenost. Master plan turizma Istarske županije 2015. – 2025. predviđa ravnomjeran razvoj Istre, no istočna obala Istre, izuzev Rapca, u dužini od preko 200 kilometara u potpunosti je nerazvijena.

HDZ Istarske županije zalagat će se i poticati razvoj turizma u svim općinama na istočnoj obali Istre, konkretno, pobrinut će se da uz potporu Vlade Republike Hrvatske , sukladno Programu Vlade Republike Hrvatske 2016. – 2020. godine stavimo u funkciju neaktivnu državnu imovinu, te potaknemo općine Kršan, Rašu, Barban, Marčanu i Ližnjan, uz Labin da u svojim prostornim planovima predvide turističke kapacitete i sadržaje kako bi najefikasnije razvijali svoje sredine.

Sukladno tome, HDZ Barban pokreće u suradnji s Vladom Republike Hrvatske projekt gradnje turističkog kampa u barbanskoj Uvali Blaz, uz manju komunalnu lučicu, što će izuzetno utjecati na povećanje prihoda proračuna Općine Barban, odnosno za krajnji će cilj imati povećanje općeg životnog standarda na Barbanštini. Na kraju, Vale zaključuje kako je razvoj cilj svih političkih opcija, te moramo zajednički pristupiti razvojnim procesima jer je to jedini put ka razvoju naše Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa