IDS Umag:

Poboljšat ćemo komunalne usluge i povećati broj odvoza smeća

0
Goran Miljuš, Daglas Koraca i Sunita Prodan Benolić
Goran Miljuš, Daglas Koraca i Sunita Prodan Benolić

„Naši građani i naši turisti zaslužuju kvalitetniju komunalnu uslugu po najvišim standardima, a mi ćemo im to osigurati. Naslijedili smo prelijepu prirodu te moramo biti odgovorni prema okolišu kojeg ćemo ostaviti u nasljeđe našoj djeci i budućim naraštajima“, izjavio je 26. travnja na konferenciji za novinare u Umagu kandidat za gradonačelnika Umaga Daglas Koraca. Na konferenciji su sudjelovali i vijećnica IDS-a Sunita Prodan Benolić te Goran Miljuš.

Tom prigodom, kazali su kako imaju tri mjere kojima će poboljšati komunalne usluge u gradu i stvoriti ugodnije mjesto boravka za sve naše sugrađane i turiste. - Kao prvo, povećat ćemo broj odvoza smeća u prosjeku na 2-3 puta tjedno, a ako je potrebno i svakog dana u turističkim naseljima. Cijena usluge će pritom ostati jednaka jer trošak koji navedeno povećanje donosi je zanemariv, a pozitivni efekti su višestruki. Tako ćemo spriječiti odlaganje smeća pored punih kontejnera i problem neugodnih mirisa ćemo smanjiti na najmanju moguću mjeru. Ulice i naselja će biti čišća i urednija, a građani i turisti zadovoljniji.

- Kao drugo, stimulirat ćemo građane da odvajaju smeće tako da će oni koji budu reciklirali otpad plaćati manju uslugu. Danas se troše velika sredstva na promociju odvajanja otpada, a rezultati nisu zadovoljavajući. Posude u kojima se odlaže diferencirani otpad odvozit će se besplatno, a ostali otpad koji se ne reciklira odlagat će se u posudu za komunalni otpad, za što će se plaćati usluga po količini bačenog otpada. Reciklirani otpad će se dalje prodavati kao sirovina, što će stvoriti dodatne prihode komunalnom poduzeću, a za taj prihod će se smanjiti cijena usluge prema građanima. U konačnici, što više otpada građani budu reciklirali, manju će cijenu smeća platiti na kraju mjeseca. Jedino ovakvim načinom stimuliranja možemo očekivati da će građani reciklirati, što povoljno utječe na zaštitu okoliša, ali i na kućni budžet.

- Kao treće, pokrenut ćemo rješavanje pitanja građevinske deponije u Umagu i očistiti šume od građevinskog otpada, to je standard koji građani Umaga moraju imati, a mi ćemo krenuti u tom smjeru. Već punih 10 godina u Umagu nemamo građevinsku deponiju, pa se krupni otpad odlaže na divljim odlagalištima uz lokalne ceste, pored biciklističkih staza i pješačkih putova, a rezultat toga su šume pune smeća. Građevinska deponija je predviđena na području zone Valdemat, gdje ćemo ju mi i izgraditi. Istaknuli su da im se „veliki broj sugrađana obratio zbog nezadovoljstva s kvalitetom usluge odvoza smeća koja se u posljednje dvije godine drastično smanjila, ali je cijena ostala ista.“

- Danas se smeće u prosjeku odvozi jednom tjedno, što stvara neugodnosti pogotovo u vrućim ljetnim mjesecima. Premali broj odvoza dovodi do pojave neugodnih mirisa, a ugostitelji i građani koji iznajmljuju turističke apartmane najviše se žale jer turisti negoduju zbog loše usluge. Znamo kako poboljšati komunalne usluge i uljepšati lice grada, te ćemo to i napraviti, zaključili su predstavnici IDS-a Umag. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa