NEZAVISNI ZAJEDNO

Kuhinja Doma zdravlja neiskorištena, neka bude i pučka kuhinja

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Lista Nezavisni Zajedno iz Labina, nositelja Silvana Vlačića u svom programu, među ostalim predlaže da kuhinja labinskog Doma zdravlja, koja nije iskorištena ni 10 posto, istovremeno bude i pučka kuhinja za potrebite građane. Program Nezavisnih Zajedno ima 9 točaka, a SOCIJALNA SKRB I ZDRAVSTVO su 4. točka programa:

„Smatramo da dio novca koji u proračun Grada Labina uplatite Vi građani, mora kroz zadovoljenje javnih potreba i biti vraćen upravo Vama.

Neophodna je integracija starih, nemoćnih i ostalih potrebitih u život lokalne zajednice radi osiguravanja njihova dostojanstva. Naš cilj je unapređivanje socijalnih usluga starim, nemoćnim i siromašnim osobama u svrhu smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti.

Prvi korak ka tome je utvrditi socijalni status ljudi, utvrditi kriterije i kategorizaciju prema potrebama naših građana, a sve u dogovoru sa postojećim centrima i udrugama.

Slijedom navedenog, CILJ nam je ostvariti:
* Potpore u vezi s odgojem i obrazovanjem s ciljem stvaranja jednakih mogućnosti obrazovanja za svu djecu
* Potpore starijim osobama i potrebitima s niskim primanjima i to naročito kroz  subvencioniranje: troškova stanovanja, režija, ogrijeva, pomoći u kući, usluga Centar+65, smještaja u budućem Domu za starije osobe
* Pravo na besplatni dnevni topli obrok (pučka kuhinja)

Kuhinja na Domu zdravlja nije iskorištena ni 10% ! Trenutno radi samo za potrebe Stacionara koji je u pravilu ne koristi u značajnom obimu. Dom zdravlja je u vlasništvu Istarske županije zbog čega sa Županijom treba postići dogovor da ta kuhinja proradi u svrhu „pučke kuhinje“’. Time iskorištavamo postojeće resurse i omogućujemo dostojanstvo korisnicima zbog lokacije objekta / kuhinje. Nesmijemo okretati glavu prema činjenici da u našem gradu postoje građani koji si financijski zaista nemogu osigurati topli obrok!

* Financijska potpora potrebitima za smještaj u ustanove posebne zdravstvene skrbi
* Hospicij - u sklopu labinskog Doma zdravlja, pored postojećeg Stacionara i njegovih sadržaja, osnovati hospicij i palijativnu skrb. Isti smjestiti unutar slobodnih prostora Doma zdravlja. Za uređenje i opremanje istog, pored ostalih izvora zatražiti i sredstva iz fondova EU.

To je ustanova palijativne zdravstvene skrbi, cjelovite skrbi za one čija bolest više ne reagira na postupke liječenja.

Stacionar kojega koriste stanovnici Labina pruža mogućnost privatnog smještaja s 13 kreveta, a ostalih 12 kreveta ima ugovoreno sa HZZO-om. S obzirom da više od 50% bolesti čine terminalna stanja i kronične bolesti, potrebno je naći rješenje u financiranju palijativne skrbi čime se nameće potreba hospicija. Dosta gradova u okolici ima hospicij za koji dobivaju potpore od države (Pula, Pazin, Rijeka,...)

* Pomaganje neprofitnim udrugama koje su volonterski angažirane na pomoći potrebitim građanima Labina kroz povećane financijske dotacije, radi kvalitetnijeg pružanja usluga starijima i bolesnima, pogotovo onima koji nemaju obitelji da o njima skrbi. Samim time bi se pomoglo članovima obitelji koji zbog poslovnih obveza nemaju mogućnost cjelodnevnog uzdržavanja.
* Veća briga o osobama s invaliditetom

Temeljem istraživanja, došli smo do saznanja da je na području Labinštine registrirano više od 400 osoba s invaliditetom. Među njima ima oko 80% ljudi koji bi trebali socijalne usluge. Ukazujemo na problem potrebe veće povezanosti sa ostalim udrugama“, stoji u programu liste Nezavisni Zajedno. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa