Novi sadržaji: Umag pokreće 3D digitalno kino

0
Vili Bassanese, Tatjana Vujić i Slaviša Šmalc
Vili Bassanese, Tatjana Vujić i Slaviša Šmalc

Na tiskovnoj konferenciji organiziranoj 25. travnja u prostorijama dvorane Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ Umag, a kojoj su prisustvovali gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, pročelnik za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc te v.d. ravnateljice POU Umag Tatjana Vujić, predstavljen je novi i dugoočekivani projekt kina u Umagu.

Obzirom na mnogobrojne upite sugrađana i visok interes publike za film i kinematografiju, te ljudske i prostorne resurse koje POU ima (dvorana Učilišta je sa svojih 450 sjedećih mjesta, nakon INK Pula, druga po veličini u Istarskog županiji), Učilište Umag je potkraj prošle godine podnijelo prijavu na natječaj Ministarstva kulture za investicijska ulaganja te od nadležnog ministarstva zatražilo dio sredstava za nabavku nove digitalne kino opreme. Ministarstvo je prijavu umaškog Učilišta ocijenilo kao kvalitetnu te je odlučilo podržati nabavku kino opreme s 300.000 kn. S obzirom da je moderna kino oprema relativno skupa, drugi dio sredstava, u iznosu od 200.000 kn osigurao je Grad Umag, samostalno. Ugovor s ministarstvom potpisan je u veljači 2017. godine, nakon čega je pokrenut postupak nabave te smo konačno dočekali i novo 3D digitalno kino u našem gradu.

Kako su u svojim obraćanjima naglasili gradonačelnik i pročelnik, zahvaljujući navedenoj investiciji, Umažani i njihovi gosti će već u narednom mjesecu moći uživati u kinoprojekcijama najnovijih filmskih ostvarenja. Nadalje, povodom mjeseca grada, Grad Umag će svoje sugrađane razveseliti projekcijama filmova za sve generacije, a bit će tu i dodatnih iznenađenja.

„Danas je za našu ustanovu i za sve građane Umaga i okolice, veliki i značajni trenutak jer počinjemo pisati novo poglavlje povijesti umaškog kina. Digitalizacija kino dvorane Učilišta Umag  jedna je od ključnih točaka Strategije razvoja POU „Ante Babić“ Umag te Kulturne strategije Grada Umaga, čime se dokazuje namjera za poboljšanjem pozicije Umaga na razvojnoj i turističkoj mapi Republike Hrvatske. Ova djelatnost  je na lokalnoj razini jasno istaknuta kao jedna od ključnih javnih potreba u kulturi, koju je Grad Umag podržao s 200.000 kn, na čemu se u ime Učilišta, ali i u ime građana Umaga, iskreno zahvaljujem.“ kazala je Tatjana Vujić. U svom se obraćanju Vujić osvrnula na bogatu umašku kinematografsku povijest, ali i na buduće planove. Naime, POU Umag, tijekom ljetnih mjeseci, pokušat će investirati u dodatno programsko rješenje za on-line kupnju ulaznica za kazališne predstave, koncerte i kino projekcije, čime će se olakšati pretprodaja te sugrađanima nuditi najbolje uvjete kupnje i rezervacije.

Na samom kraju, gradonačelnik je prisutnima predstavio i buduće korake u okviru rekonstrukcije umaške dvorane. „Svjesni potencijala kojega Grad Umag ima, a u okviru Kulturne strategije razvoja našega grada, u narednom ćemo razdoblju izraditi projektnu dokumentaciju za potpunu rekonstrukciju postojeće dvorane, jedne od najljepših dvorana na području Istarske županije.“ kazao je Bassanese te pozvao prisutne da već u svibnju isprobaju radost novog 3D digitalnog kina u Umagu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa