nismo same

Portal podrške: Po broju oboljelih od raka dojke Istra na petom mjestu

0
Ivana Kalogjera (foto: Facebook)
Ivana Kalogjera (foto: Facebook)

Dugogodišnja novinarka naša dva najveća dnevnika Večernjeg lista i Jutarnjeg lista te jedno vrijeme glasnogovornica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Ivana Kalogjera pokrenula je portal Nismo same koji se obraća svima koji trebaju podršku kao i onima koji žele pružiti podršku oboljelima od malignih bolesti. Među fanovima portala ima i ljudi iz Istre, a brojne tekstove prenosi Liga za borbu protiv raka Buzet. Podaci pokazuju da u Istri ima relativno velik broj žena oboljelih od raka dojke. Prosječno ih godišnje oboli 134, po broju oboljelih Istra je peta županija. Kako su prošli prvi dani portala pročitajte ovdje, a iskustva drugog tjedan postojanja ovdje. Inače, zanimanje javnosti za stranicu iznimno veliko, u manje od tri tjedna imala je više od 37 tisuća posjeta, a skupili su i oko 4.800 fanova na Facebooku.

Na uvodnoj stranici novog portala Ivana, koja se i sama liječila od raka dojke, objašnjava zašto je pokrenula portal te govori o tome kako svi koje je bolest zatekla trebaju pokazati da iako su bolesni nisu bespomoćni. "Pružite drugima podršku i savjet, pokažite odakle dolazi vaša snaga. Podijelite svoju priču s drugima i pomozite da nas drugi bolje razumiju. Potaknimo promjene u društvu kako bismo dobili podršku i razumijevanje koje zaslužujemo...", kazuje Ivana Kalogjera i dodaje da je, kada se razboljela, prvo otišla na internet potražiti savjet, podršku ili barem priču žene koja je već prošla kroz ono što je nju čekalo.

"Priču koja budi nadu, mjesto na kojem mogu podijeliti svoju zabrinutost ili upoznati nekoga tko ima istu dijagnozu kao i ja. Nisam našla takvo mjesto. Tek se nekoliko žena odlučilo riječju boriti protiv bolesti vodeći svoj osobni blog. Njihova je priča vrijedna jer je bila iskrena, ali nedostajao je prostor u kojemu bi se takva iskustva mogla razmjenjivati, dijeliti i na osnovu njih crpiti snagu. U svijetu postoje tisuće preživjelih od raka, boraca i navijača koji aktivno dijele svoje priče i rade sve što mogu kako bi podigli svijest o nužnosti prevencije od raka, a s druge strane kako bi ohrabrili oboljele. Moj je stav da se nitko tko je prošao težak put izliječenja, ili se još uvijek liječi, ne smije osjećati usamljeno i zaboravljeno. Istina, svijest o bolesti posljednjih se godina promijenila. Ali ne dovoljno. U medijima je ovih dana objavljeno da je Hrvatska zemlja srednje učestalosti pojave raka, ali visokog mortaliteta. Nije li već to jasan znak da su nam potrebne žurne promjene? A u njima moraju sudjelovati svi, od članova obitelji i prijatelja do društva u cjelini", navodi u uvodniku portala Nismo same Ivana Kalogjera.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa