Marko Škarica pobjednik Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2017.

0
Marko Škarica
Marko Škarica

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2017., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije, završeno je 20. travnja u Zajednici Talijana Brtonigla u Brtonigli. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla, a sponzori su: Agrolaguna Poreč, Jamnica, Aura destilati, Pjenušci Peršurić, Vina Medea, Radin R Grand Gourmet te vinari iz Brtonigle.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 30 natjecatelja iz hotelskih kuća: ‘Maistre’ iz Rovinja, ‘Valamar Riviere’ iz Poreča, ‘Lagune Novigrad’ iz Novigrada, ‘Istraturista’ iz Umaga, ‘Arenaturista’ iz Pule, ‘Plave lagune’ iz Poreča, 'Liburnije Riviera Hotela' iz Opatije, ‘Ville Ariston’ iz Opatije, ‘ hotel Petaeani’ iz Labina, ‘hotel Flanoma’ iz Plomina i ‘Stancije Meneghetti’ iz Bala. U polufinale plasiralo se 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u Zajednici Talijana Brtonigla, nadmetali su se Zoran Gregorović, predstavnik Valamar Riviere, Ivan Dušić, predstavnik Stancije Meneghetti, te Marko Škarica, predstavnik Ville Ariston.

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, ispravaku vinske liste, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, pogađanje ‘’na slijepo’’ malvazije sa 4 zemlje te istakanje magnuma. Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru a samo natjecanje koordinirao je i vodio dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Marko Škarica 2. Zoran Gregorović i 3. Ivan Dušić. Nagrade najboljima uručili su  Franko Lukež, predsjednik HSK-a i, u ime domaćina,  Michelle Babić  direktorica TZ Općine Brtonigla. Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993., a kao članica Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI) od 1994. godine. Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa