Skrbnici iz pakla: S imovinom štićenika rade što god požele

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Skrbnici su ljudi koje je socijalna služba ovlastila da, uz određenu financijsku naknadu, vode brigu o djeci bez roditelja ili odraslima koji nisu u stanju sami donositi odluke o sebi. U velikoj većini riječ je o plemenitim ljudima koji brinu o drugima i žrtvuju se iz najhumanijih mogućih pobuda. No među njima, na žalost, postoje i oni kojima je jedini cilj osobna korist. Činjenica da svi skrbnici raspolažu imovinom svojih štićenika, i da država to nikako ne nadzire, na žalost otvara mogućnost zloporaba za one nemoralne među njima, piše 24sata.

Jedan od takvih slučajeva rezultirao je i reakcijom čak 40 mještana Šegotića i okolice u Istri kraj Duge uvale, koji su u listopadu 2016. pisali Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Oni su upozorili da je njihov susjed Z. P. (46) nakon što je obolio od psihičke bolesti i dobio skrbnika, ostao bez šume površine 12396m2 te maslinika površine 1817m2. Navode kako još posjeduje dvije obiteljske kuće i štalu. U pismu upućenom Ministarstvu, 40 mještana navode kako im je Z. rekao da je šuma prodana za 150.000 kuna, a maslinik za 50.000 kuna.

- Tržišna vrijednost maslinika je daleko veća, samim time što je to nasad maslina koje su stare preko 100 godina.

Prodaja jednog stabla masline kreće se od 1.000 – 1.500 eura..., piše 24sata.

Slična je priča i dvije djevojčice iz Pule koje su obeštećenje čekale više od 13 godina. Tada maloljetnice, danas odrasle žene, od države očekuju obeštećenje u iznosu 300.000 eura, koliko im je dosudio Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Prije obiteljskih problema roditelji su na djevojčice prepisali vrlo vrijednu vilu u Puli.

Život im se zakomplicirao kad se majka počela drogirati, a otac je 2001. godine završio u zatvoru zbog pokušaja ubojstva i posjedovanja oružja. Tada su imale 14 i 9 godina, te su dobile skrbnika u Centru za socijalnu skrb u Puli. Očev odvjetnik predložio je da se vrijedna vila s okućnicom od 625 m2 u vlasništvu djevojčica zamijeni za bitno manje vrijedan stan površine oko 80m2 u vlasništvu odvjetnikove punice. Centar za socijalnu skrb potvrdio je ugovor o zamjeni nekretnina i to bez vještačenja vrijednosti, donosi 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa