nezavisni zajedno

Za svaku bebu 5.000 kn, cijenu vrtića smanjiti na 600 kn

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Lista Nezavisni Zajedno prva je u Labinu objavila svoj izborni program u 9 točaka. Program je opširan i zanimljiv i koga zanima može ga pročitati OVDJE.

Mi smo za današnje predstavljanje odabrali treću točku programa pod nazivom: PODRŽIMO MLADOST I OMOGUĆIMO DOSTOJANSTVENU STAROST

Da bi se riješio možda najveći problem Labina - niska gospodarska aktivnost, a time i mala koncentracija aktivnih, radno sposobnih, zaposlenih radnika, treba donijeti novu dugoročnu razvojnu strategiju Grada, posebno razvoja održivog turizma, te u skladu s tim i strategiju obrazovanja.

S obzirom da su lokalni porezni obveznici pokretačka snaga gospodarskog razvoja lokalne zajednice, potrebno je krenuti od ‘’mladosti’’ kako bi osigurali održiv razvoj prilagođen potrebama građana.

Obrazovanje bi trebalo biti temelj za budućnost i demografsku obnovu, radi čega bi trebalo biti dostupno i cijenom prihvatljivo svima.

a) NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD

Razvijena i roditeljima dostupna mreža jaslica i vrtića, stručnjaci tvrde, jedan je od osnovnih preduvjeta za promjenu negativne demografske slike u Hrvatskoj. Uzalud 1.000 eura za novorođenče i delimitirana porodiljna naknada (naknada za drugih šest mjeseci), ako roditelji nemaju gdje zbrinuti dijete dok su na poslu.

Prema visini jednokratne novčane naknade povodom rođenja djeteta, navodimo nekoliko primjera temeljem vlastitog ’istraživanja, redosljedom za prvo, drugo i treće dijete (iznosi u kn): Grad Labin 1.500, 2.000, 2.500; Općina Sv. Nedelja 1.500, 2.000, 3.000; Općina Pićan 3.000, 5.000, 10.000 i Općina Kršan za svako dijete po 4.000 kn.

PRIJEDLOG ZA LABIN: za svako dijete po 5.000 kn

B) PREDŠKOLSKI ODGOJ

- Smanjiti cijenu vrtića

Jedna od mjera za boljitak demografske slike je olakšati roditeljima i po pitanju cijene vrtića, na način da Grad subvencionira razliku između cijena gradskih i privatnih vrtića. Slijedom navedenog, predložili bi smanjenje iznosa koji roditelji plaćaju za desetosatni boravak u vrtiću.

PRIJEDLOG ZA LABIN: S dosadašnjih 690 kn (38% cijene) predlažemo smanjenje na 600 kn (33% cijene). Puna cijena iznosi 1.815,47 kn.

- Korekcija plaća odgajateljica

S obzirom da je predškolski odgoj jedan od preduvjeta pozitivne demografske promjene, osvrnuli bi se i na plaće naših odgajateljica koje u pravilu imaju niže plaće od nekih istarskih gradova i do 1.000. kn. Temeljem saznanja, plaće (neto) za nekih 10-ak godina radnog staža iznose: Labin – 4.500 kn, Pula – 5.500 kn, Medulin – 6.000 kn, Buzet – 5.500 kn.

Odgajateljima se plaće ne isplaćuju iz državnog proračuna već iz lokalnih ''blagajni'', te predlažemo da se svedu na isti koeficijent kao i plaće gradskih službenika (uzevši u obzir i stupanj obrazovanja, radni staž s posebnim osvrtom na plaće odgajatelja u gradovima koji po većini pokazatelja prednjače u predškolskom odgoju). Smatramo da njihova uloga odgajatelja zaslužuje veću pažnju što se tiče demografske obnove i odgoja ''malih ljudi'' zbog čega se mora tako i vrednovati.

PRIJEDLOG ZA LABIN: Plaće odgajatelja svesti na isti koeficijent kao i plaće gradskih službenika (uzevši u obzir stupanj obrazovanja, radni staž).

C) ŠKOLSKI ODGOJ I STIPENDIJE

Ulaganja u školstvo temeljiti i na način da se roditeljima olakša financirati školovanje svoje djece. Neki od naših prijedloga kojima bi utjecali i na rasterećivanje budžeta roditelja:

* Sufinanciranje nabave školskih knjiga i školskog pribora (OŠ)
- besplatne knjige za učenike od 1-4. razreda osnovnih škola
- za sve razrede osnovne škole omogućiti sufinanciranje (jedan dio plaća Grad, jedan dio roditelji)
- Zajednička javna nabava knjiga (srednja škola)

Upoznati smo s problemom s kojim se susreću naši učenici koji kod različitih učitelja/profesora imaju različitu literaturu za isti predmet, radi čega je ne mogu ‘’proslijeđivat’’ prijateljima kako bi uštedjeli na nabavci knjiga. Ovime upućujemo prijedlog školama koje bi se trebali sastati i sa predstavnicima učitelja/profesora usuglasiti oko navedenog.

* Stipendije svima
- za sve studente i sve učenike (srednjoškolci) koji se školuju izvan Labina
- povećati iznose stipendija koji se nisu ‘’korigirali’’ unazad nekoliko godina

D) UMIROVLJENICI

Naš prijedlog je da se u Gradu Labinu božićni bonovi i uskrsnice dodijeljuju SVIM UMIROVLJENICIMA bez obzira koliku mirovinu primaju. Sadašnji model je nepravedan i diskriminirajući.

Socijalno ugrožene obitelji i domaćice od 55-e godine – trebali bi i oni dobivati i božićnicu i uskrsnicu. Do sada su dobivali bon od 200 kn koji mogu potrošiti isključivo u odabranim trgovačkim centrima. Mišljenja smo da bi bilo pravednije dati novac (s obzirom na zdravstveno stanje i njihove potrebe, primjerice lijekovi).

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa