Radionica Zeleni ured za privatni sektor u Poduzetničkom inkubatoru Poreč

0
Promo materijali
Promo materijali

Besplatna edukacijsko – motivacijska radionica ''Zeleni ured'', dosad namijenjena zaposlenicima javnog sektora, održana je u novom izdanju, prilagođenom za predstavnike privatnog sektora, te svih zainteresiranih ciljnih skupina u Poduzetničkom inkubatoru Poreč.

Radionica je plod višegodišnje vrlo uspješne suradnje Grada Poreča i gradskog poduzeća Parentium, s Odjelom za sustavno gospodarenje energijom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, Zagreb, te je njeno održavanje upriličeno upravo uoči obilježavanja Svjetskog Dana planeta Zemlje kako bi se naglasila važnost promišljanja o nasljeđu u našem okolišu koje svatko od nas ostavlja idućim generacijama.

Ispred Grada Poreča, sve sudionike radionice pozdravio je zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić, te izrazio zadovoljstvo što se prvo izdanje radionice događa upravo na području našega Grada, u prostorima Poduzetničkog Inkubatora Poreč. Također, zahvalio se i predstavnicima Odjela za sustavno gospodarenje energijom pri APN-u na podršci koju pružaju našem Gradu, te proaktivnosti gradskog poduzeća Parentium d.o.o. koja rezultira pionirskim projektima i naš Grad čini primjerom dobre prakse koju slijede mnogi gradovi, na području Istarske županije, a i šire.

Zeleni ured je naziv za skup aktivnosti koje bi zaposlenici u okviru redovnih aktivnosti trebali prakticirati kako bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjili troškovi za energente i vodu, te materijal koji se koristi, a ujedno i povećala učinkovitost korištenja resursa, te smanjio negativan utjecaj na okoliš. Na radionici je bilo govora o klimatskim promjenama, energetskoj učinkovitosti, područjima potrošnje energije, te konkretnim savjetima vezanim za uštede u uredima i u vlastitim domovima. Moguće uštede za energente i uredske resurse su oko 10 %, primjenom savjeta s radionice.

Cilj radionice je postići barem minimalnu promjenu ponašanja prema potrošnji energije kako bi se smanjio negativan utjecaj prema okolišu i ostvarile novčane uštede. Svim sudionicima radionice, a kao odgovor na zadnje pitanje u sklopu zaključka radionice ''Što svatko od nas može učiniti već danas?'' Peršurić je u ime Grada uručio je digitalne tajmere za ograničenje potrošnje električne energije u periodima kada se električni uređaji ne koriste, a čijom se primjenom ostvaruje odgovorno ponašanje u korištenju, te trenutne uštede u sveukupnom utrošku električne energije.

Energetska učinkovitost i održivi razvoj postali su imperativi 21. stoljeća. Ljudski čimbenik je čimbenik od presudnog značaja u provedbi i implementaciji mjera iz područja energetske učinkovitosti i održivog razvoja, dok je uspješnost implementacije i provedbe projekata direktno ovisna o spremnosti na promjene u obrascima ponašanja, ali i o stupnju educiranosti o ovoj tematici. Grad Poreč još jednom je pokazao da je prepoznao važnost kontinuiranog ulaganja u podizanje svijesti, te edukaciju vezano uz smanjenje negativnog utjecaja prema našem okolišu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa