Flego: Ponosni smo na svoje vrijednosti, gradimo Istru dalje!

5
Valter Flego u Momjanu
Valter Flego u Momjanu

Kandidat za istarskog župana Valter Flego 20. je travnja u Kaštelu Rota u Momjanu započeo programsku turneju diljem Istre predstavivši prvu od pet programskih cjelina, koja se odnosi na regionalni identitet i kulturu. Tom prigodom, kazao je da „regionalni identitet Istre -  naše posebnosti, temeljene na tradiciji, kulturi, na samosvijesti i ponosu ljudi Istre, odgovor su današnjem globaliziranom svijetu, a kultura sve više postaje zaštitni znak Istre i istovremeno jedan od pokretača gospodarske aktivnosti“. - Ponosni smo na svoje vrijednosti, gradimo Istru dalje!, dodao je Flego.

- Glavne smjernice našeg rada i dalje će biti održivi razvoj Istre, koji spaja tradiciju i suvremenost kroz kreativne, kvalitetne i prepoznatljive programe i projekte, potpora stvaralaštvu, realizacija svih potencijala kulture, kao i otvaranje radnih mjesta u kulturnoj djelatnosti, istaknuo je Flego naglasivši da je na području kulture i identiteta u protekle četiri godine učinjeno zaista mnogo. - Istra je prije tri godine, kao jedina županija u Hrvatskoj, u vrtiće, osnovne i srednje škole institucionalno uvela Zavičajnu nastavu, usvojena je Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, izrađena Kulturna strategija za razdoblje 2014. - 2020.

- Realizirali smo mnogo izvrsnih programa i projekata, a posebno bih izdvojio Festival multikulturalnosti, Parenzanu, Kuću fresaka u Draguću, Speleo kuću u Vodicama, itd. Posebno mi je drago što smo financijskom potporom omogućili nastavak rada dnevnom listu „La voce del popolo“ i izdavačkoj kući „Edit“, koji preko pedeset godina imaju nezamjenjivu ulogu u očuvanju identiteta talijanske zajednice i suživota, kazao je Flego. U sljedeće četiri godine, najavio je kandidat za istarskog župana Valter Flego, nastavit ćemo s uvođenjem Zavičajne nastave, za koju će se izraditi i priručnik te će se uvesti autohtona prehrana zdravih istarskih u vrtiće i škole.

- Posebnu ćemo brigu posvetiti jačanju programa i manifestacija diljem Istre tijekom cijele godine, kao i daljnjem stvaranju kapitalnih djela, poput Istarskog leksikona. Jedan od izazova u idućem mandatu, kazao je Flego, bit će rad na puno većoj dostupnosti kulturnih sadržaja za mlade te za one starije životne dobi. - Dodatno ćemo ojačati i umrežiti kulturno-umjetnička društva, stotine zaljubljenika i čuvara naše tradicije, glazbe i riječi, kao i međunarodnu suradnju koju ćemo staviti u funkciju razvoja, naglasio je Flego napomenuvši da je Istra danas najpropulzivnija regija u korištenju EU fondova, posebice na području kulture.

- Upravo sam zato započeo svoju kampanju ispred predivnog kaštela u Momjanu, kojeg ćemo zajedno s ostalim kaštelima u Istri obnoviti i umrežiti u jedinstveni turistički i kulturni proizvod, napomenuo je Flego te dodao: - Također, nastavit ćemo jačati međunarodne aktivnosti Istarske županije kroz poticanje i unapređenje suradnje s drugim regijama, međunarodnim institucijama, tijelima EU i međunarodnim organizacijama. - Iza nas stoje konkretni i svima vidljivi rezultati. Ponosni smo na svoje vrijednosti, na sve što smo učinili za očuvanje našeg identiteta i kulture, a tim smjerom, novim idejama i provedivim projektima gradimo Istru dalje - insieme sulla via del progresso, zaključio je kandidat za istarskog župana Valter Flego.

Najnovije vijesti