e-Račun Grada Pule omogućuje niže troškove i bolju efikasnost

0
O e-računu govorila je vesna Sajić iz Grada Pule
O e-računu govorila je vesna Sajić iz Grada Pule

U Zagrebu je 19. travnja održano javno predstavljanje EU projekta razmjene elektroničkih računa između gospodarskih subjekata i javne administracije pod nazivom „Croatian eInvoicing B2A Exchange Project“, u kojem i Grad Pula sudjeluje kao partner.

„Grad Pula u ovom projektu Europske unije jedini je grad partner iz lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Na ovaj smo način ponovno pokazali naše opredjeljenje i želju za nastavkom modernizacije i širenjem novih usluga za naše sugrađane, a sve u cilju brže, jednostavnije i jeftinije usluge. Grad Pula, prvi grad u Hrvatskoj koji je 2008. godine uveo e-Poslovanje u svakodnevni rad gradske uprave, do danas je značajno unaprijedio elektroničko poslovanje. Pritom je nužno istaknuti kako smo uveli čitav niz elektroničkih usluga koje su nam omogućile da smanjimo administrativne troškove te povećamo produktivnosti rada, uz istodobno povećanje transparentnosti. Drago mi je da je danas prepoznat naš trud i da služimo kao primjer ostalim gradovima, a u tom ćemo smjeru svakako i nastaviti“, naglasio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

U ime Grada Pule, prezentaciju o primjeni e-Računa održala je pročelnica za financije Vesna Sajić koja je istaknula kako korištenjem e-Računa izdavatelj i primatelj uštede do 70 posto sredstava na troškovima izdavanja, isporuke, dostave i obrade računa. Na današnjoj je prezentaciji projekta istaknuto kako digitalizacija poslovanja gospodarskih subjekata i javne administracije, njezino rasterećenje te povećanje transparentnosti predstavljaju faktore rasta koji osuvremenjuju administraciju i čine je učinkovitijom. Prije svega, digitalizacija donosi i financijsku korist na ekološkoj te gospodarskoj razini.

Europska unija i njezine države članice u posljednjih su nekoliko godina poduzele niz koraka za promicanje elektroničkog izdavanja računa, što se svrstava među prioritete javne politike koji idu u prilog stvaranju jedinstvenog tržišta i ostvarivanja ciljeva digitalnog plana za Europu. Prihvaćanje e-Računa od strane javnog sektora trebalo bi omogućiti javno poslovanje svima koji rade s državom, uključujući mala i srednja poduzeća, dobavljače, proizvođače, informacijske posrednike, porezne i pravne savjetnike, odnosno svima koji funkcioniraju u ekosustavu izdavanja, prosljeđivanja i zaprimanja e-Računa u strukturiranom obliku, a koji omogućuje njegovu automatsku i elektroničku objavu.

Cilj projekta, koji se financira sredstvima Europske unije temeljem programa Instrumenta za povezivanje Europe (engl. Connecting Europe Facility – CEF), promocija je korištenja nacionalne platforme za zaprimanje strukturiranih elektroničkih računa od strane javne uprave te razmjena elektroničkih računa između privatnog i javnog sektora putem integracije s postojećim nacionalnim čvorom za razmjenu elektroničkih računa.

„Croatian eInvoicing B2A Exchange Project“zajednički je projekt Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u svojstvu koordinatora, zajedno s partnerima Financijskom agencijom (FINA), Hrvatskom elektroprivredom (HEP), Gradom Pula te tvrtkama mStart i IN2. Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.104 EUR od čega 251.328 EUR sufinancira Europska unija kroz Instrument za povezivanje Europe (eng. Connecting Europe Facility – CEF).

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa