Najavljena Vinistra: Ocjenjeno ukupno 553 uzoraka vina, ulja i rakija

0
Nenad Velenik, Nadia Štifanić-Dobrilović, Nikola Benvenuti, dr.sc. Caroline Gilby i Emil Perdec
Nenad Velenik, Nadia Štifanić-Dobrilović, Nikola Benvenuti, dr.sc. Caroline Gilby i Emil Perdec

Porečki hotel Laguna Parentium peti put zaredom mjesto je ocjenjivanja uzoraka vina, ulja i rakija uoči 24. izložbe vina i vinarske opreme – Vinistra 2017. Ocjenjivanje ukupno 553 uzoraka vina, ulja i rakija završilo je u očekivanju rezultata. Manifestacija se nastavlja ocjenjivanjem za Svijet malvazija. To je međunarodno natjecanje posvećeno isključivo malvazijama koje se održava devetu godinu zaredom, a okuplja malvazije iz nekoliko europskih zemalja. Ocjenjivačkom komisijom i ove godine predsjeda dr. sc. Caroline Gilby, Master of Wine te autorica članaka za časopise Decanter, Harpers i Wine Business International, objavljeno je na najavnoj konferneciji za novinare 19. travnja.

Slijedilo je ocjenjivanje vina istarske malvazije i terana iz sustava IQ – Istarska kvaliteta. Manifestacija Svijet malvazija ima za cilj okupiti što veći broj sorata malvazije, promovirati njihove posebnosti i kvalitete, prikazati najnovije trendove u proizvodnji te nagraditi najbolja vina. Uzorci su stigli  iz Italije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske. Osim uzoraka malvazije ocijenit će se još 271 uzoraka ostalih vina te 14 uzoraka maslinovih ulja i 23  uzoraka jakih alkoholnih pića.

Tijekom ocjenjivanja u hotelu Laguna Parentium Poreč održala se i press-konferencija. Konferenciju za medije otvorio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, koji je ujedno najavio 24. Vinistru – izložbu vina i vinarske opreme. Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra istaknuo je: „Pred nama je Vinistra 2017. Mogu potvrditi veliko zanimanje vinara, ali i ostalih izlagača. I zbog toga smo ove godine proširili kapacitete izlagačkog prostora u centralnom dijelu dvorane . To je i motivacija da u udruzi nastavimo s promocijom i afirmacijom njihovih proizvoda te  Vinistre kao branda i Istre kao turističke destinacije, ali i s razmjenom znanja s kolegama iz inozemstva i stalnom edukacijom nas i naših članova.“

Ove godine novost je i dan namjenjen profesionalcima koji će imati priliku prvi kušati vina izlagača u Hotelu Parentium Poreč 11. svibnja u poslijepodnevnim satima. Ovogodišnja Vinistra naglasak je stavila i na dolazak najveće vinske svjetske zvijezde današnjice, a  dio je to nastojanja pozicioniranja  Vinistre na svjetsku  vinsku scenu. Drago mi je da će nas posjetiti mnogi stručnjaci iz inozemstva, a ovu priliku iskoristio bih da najavim da je poseban gost ovogodišnje Vinistre Oz Clark, 'jedno od najistančanijih nepca' od svih vinskih kritičara današnjice. Koji će na Vinistri osobno održati i radionicu o Teranu .

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa