IDS Umag:

Konkretnim projektima do poboljšanja kvalitete života za sve građane

0
Gabrijela Đukes Bašić, Daglas Koraca i Roberta Lakošeljac
Gabrijela Đukes Bašić, Daglas Koraca i Roberta Lakošeljac

Predstavnici IDS-a Umag na čelu s kandidatom IDS-a za gradonačelnika Umaga Daglasom Koracom 18. travnja predstavili su petu točku svog programa na temu projekata i programa usmjerenih u poboljšanje kvalitete života građana Umaga. Tom prigodom kazali su: „Želja nam je realizirati projekte koji će poboljšati kvalitetu života građana, projekte usmjerene u razvoj obrazovanja, sporta i rekreacije, zdravstvene i socijalne programe te sve aktivnosti koje poboljšavaju život lokalne zajednice. Jedno od temeljnih načela kojima se vodimo je osigurati građanima visoku kvalitetu života, a to ćemo učiniti zadržavanjem postojećih i kroz realizaciju dodatnih šest konkretnih mjera. Kao prvo, osigurat ćemo jaslice za djecu u dobi od 6 mjeseci do godine dana u sklopu centralnog vrtića. Roditelji s djecom te dobi sve više trebaju i traže jaslice, a mi ćemo tu bitnu uslugu i uvesti.

Kao drugo, imamo jasan plan kako osigurati više novaca za naše udruge. Gradske plakatne površine na kojima danas grad reklamira samog sebe stavit ćemo u komercijalne svrhe i novac koji se uprihoduje usmjeriti udrugama. Godišnje će se na tim plakatnim površinama uprihodovati oko 760 tisuća kuna, odnosno u jednom mandatu 3 milijuna kuna koje ćemo usmjeriti u rad udruga, bilo sportskih, kulturnih, udruga manjina i umirovljenika, udruga proizašlih iz NOB-a i domovinskog rata te drugih.

Kao treće, osigurat ćemo optičku mrežu za širokopojasni brzi internet u cijelom gradu te besplatne WiFi punktove po gradu. Optičke mreže omogućuju značajno veće brzine interneta i prijenos podataka na velike udaljenosti. Danas je to standard koji je potreban modernom društvu, a mi imamo energiju da ga ostvarimo. Krenut ćemo u smjeru uvođenja optičke u cijelom gradu jer znamo da Umag zaslužuje modernizaciju prema europskim standardima.

Kao četvrto, osigurat ćemo izgradnju POS stanova po znatno pristupačnijim cijenama. Danas se u Umagu POS stanovi prodaju po cijeni od 1.040 Eura za metar kvadratni dok je u ostatku Hrvatske cijena znatno niža i kreće se od 800 do 900 Eura. POS stanovi neće se kao do sada graditi putem agencije APN, nego ćemo sami raspisivati natječaje. Želimo da POS stanovi u konačnici budu jeftiniji za naše građane, ali i da ih grade tvrtke iz Umaga, nema potrebe da proračunski novac odlazi iz grada. Dio stanova bit će namijenjen za jeftin najam onim građanima koji ne mogu dobiti kredit od banke.

Kao peto, osigurat ćemo Hospicij, odnosno kućnu skrb za potrebite građane, medicinsku rekreaciju za starije, te dnevna druženja naših umirovljenika i ostale dnevne sadržaje u sklopu programa u Domu umirovljenika. Program hospicija osmišljen je kao pomoć u kući, pružanje socijalnih, psiholoških i zdravstvenih usluga, sanitetskom prijevozu, posudbi ortopedskih pomagala i slično. Medicinska rekreacija za starije odnosi se na vježbanje pod stručnim vodstvom fizioterapeuta u prostorijama mjesnih odbora dva do tri puta tjedno.

Kao šesto, povećavat ćemo davanja iz socijalnog programa prema potrebitim građanima. Ostvarivanjem pozitivnih efekata otvaranja novih radnih mjesta putem našeg gospodarskog programa povećat će se prihodi u proračunu. Očekujemo da ćemo do kraja mandata povećati proračunske prihode za 2 milijuna kuna godišnje po toj osnovi, a većinu novca ćemo usmjeriti u jačanje postojećih socijalnih programa, Imamo energiju i znanje da ostvarimo navedene mjere i bit ću forza svojim građanima kojima ćemo osigurati bolji i kvalitetniji život u Umagu.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa