SINDIKAT DOGOVORIO

Rastu plaće u četiri najveće turističke kompanije u Istri

3
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U proteklih mjesec dana, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije koji je većinski sindikat u turističkim kompanijama a u Istri, uspješno je okončao pregovore u četiri najveće turističke kompanije u Istri: Maistri d.d. Rovinj, Valamar Rivieri i Plavoj Laguni iz Poreča, te u Umaškom Istraturistu, izvijestila je medije Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam SIKD-a

„Očekivano, ovogodišnji kolektivni pregovori bili su kudikamo lakši u odnosu na prethodne godine, što je rezultat zajedničkih nastojanja socijalnih partnera da se poboljša standard radnika, čime bi se smanjio nedostatak radnika koji je prošle sezone bio evidentan, a što smo godinama upozoravali da će se desiti. Ono čime smo zasigurno zadovoljni da su dugogodišnja nastojanja SIKD-a o većem povećanju plaća najslabije plaćenim radnicima u pravilu prihvaćena u svim kompanijama, kao i da sezonski radnici ostvaruju pravo na druga materijalnih prava (regres za godišnji odmor, božićnicu, jubilarne) u razmjernom dijelu. Postotak povećanja plaća također je veći u odnosu na prethodne godine i kreće se od 3 pa do iznad 5% u masi“, kazala je Cvitić.

Maistra

Pregovori su najprije, koncem ožujka, okončani u rovinjskoj Maistri povećanjem plaće od 4%. Najniža osnovna plaća koja se množi pripadajućem koeficijentom radnog mjesta povećava se sa dosadašnjih 3.612,00 kuna na 3.633,00 kune od 1. lipnja ove godine, odnosno na 3.741,00 kuna od 1. srpnja. Za mjesec srpanj, uobičajeno će se isplatiti i dodatak od 500,00 kuna bruto, a regres za godišnji odmor iznosi 51,00 kunu po danu godišnjeg odmora. O visini Božićnice pregovarati će se koncem studenog, ali ona zasigurno neće biti niži u odnosu na prošlogodišnjih 1.700 kuna, a isplaćivati će se i sezonskim radnicima u razmjernom djelu.

Valamar Riviera

Nakon nekoliko kruga, 4. travnja 2017. godine završeni su pregovori i u Valamar Rivieri koja hotelske smještaje ima u Poreču, Rapcu, Krku, Baškoj i Dubrovniku, kompromisnim dogovorom sindikata i poslodavca: plaće radnika povećavaju se za 1,5% od 1. lipnja 2017., te dodatno za 2% od 1. prosinca 2017. godine čime je nastavljen kontinuitet povećanja plaća u dva navrata tijekom godine. Naime, prošlogodišnje povećanje plaće također je bilo u dva navrata (1. lipnja -2% i 1. prosinca – 2%).

„Povećanjem osnovne plaće nismo u potpunosti zadovoljni, međutim, svakako dijelimo zadovoljstvo da su se ostvarila dugogodišnja nastojanja Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije da se najslabije plaćenim, a ujedno fizički najzahtjevnijim radnim mjestima plaća povećava znatno više. I to smatramo uspjehom“, rekla je Marina Cvitić.

Naime, gotovo 2.000 radnika Valamar Riviere (od kojih je većina sezonskih) dobit će dodatno povećanje od 2 do 15%, povećanjem osnovnog koeficijenta radnog mjesta, odnosno u prosjeku 8%. Radi se o radnim mjestima sobarice, čistačice, servira, kuhinjskih radnika, radnika na sportu, redara bazena. Međutim, u nešto manjem postotku se povećavaju i plaće konobara, kuhara, kućnih majstora, slastičara ….

Iznos povećanja plaća u masi samo po osnovi korekcije koeficijenata iznosi 2,5%, a uz povećanje plaće od 1,5% od 1. lipnja do 1. prosinca, masa se povećava za 4%, odnosno dodatno od 01.12. za 2%.

Poslodavac kroz razne vidove stimulacije dodatno nagrađuje radnike, a osim dogovorene plaće i stimulacije, radnici temeljem važećeg Kolektivnog ugovora ostvaruju pravo na regres za godišnji odmor od 52,00 kune po danu godišnjeg odmora, a očekuje se i uobičajena isplata nagrade sa plaćom za srpanj u iznosu od 300,00 kuna; božićnica i dar u naravi, što će biti predmet pregovora koncem studenog ili početkom prosinca. Ono na čemu će Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ustrajati je nastavak prošlogodišnjeg dogovora da i sezonski radnici sudjeluju u isplati božićnice razmjerno vremenu provedenom na radu.

Plava Laguna

U Plavoj Laguni d.d. Poreč pregovori su započeli i završili u jednom danu dogovorom o povećanje plaće od 3% od 1. svibnja 2017. godine. Upravo u toj kompaniji će radnici najranije započeti konzumirati povećanu plaću, a osnovica koja se množi pripadajućim koeficijentom radnog mjesta povećava se sa dosadašnjih 3.708,00 kuna na 3.820,00 kuna, pa Plava Laguna ostaje vodeća turistička kompanija po visini najniže osnovne plaće.

Iako su zahtjevi Sindikata bili i veći, uvažena je činjenica da se istovremeno vode pregovori u tvrtki kćeri Istraturistu, radi približavanja prava radnika s pravima matične tvrtke. Činjenica je da radnici Plave Lagune još uvijek imaju najbolji kolektivni ugovor što se tiče materijalnih prava, koji im jamči osim plaće i dodataka na plaću, jednokratne dodatke za srpanj i kolovoz u visini minimalno 500,00 kuna bruto, regres za godišnji odmor u visini od 70,00 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, božićnicu u visini neoporezivog iznosa (2.500,00 kuna), te dar u naravi u neoporezivom iznosu (400,00 kuna), dar djetetu u neoporezivom iznosu od 600,00 kuna. Prošle godine usvojen je dugogodišnji zahtjev SIKD-a da se radnicima koji rade na određeno vrijeme isplati razmjerni dio božićnice pod uvjetom da su radili najmanje dva mjeseca, što dio je Kolektivnog ugovora, pa će se takva isplata nastaviti i tijekom ove godine.

Istraturist

„Najzahtjevniji pregovori svakako su bili u Istraturistu Umag gdje su pregovori završeni 13. travnja, obzirom na činjenicu da je bilo potrebno uskladiti i poslovnu politiku i materijalna prava sa Kolektivnim ugovorom Plave Lagune. Iako materijalna prava nisu u potpunosti izjednačena, napravljen je značajni iskorak u približavanju tih prava, te očekujemo da ćemo u skoro vrijeme u potpunosti i izjednačiti kako prava, tako i obveze radnika“, istakla je Cvitić.

Izjednačavanje najniže osnovne plaće na 3.708,00 kuna (uz preračunavanje koeficijenata) u prvom redu znači povećanje plaće svih onih čija je osnovna bruto plaća bila sada ispod tog iznosa, dok će dodatno povećanje osnovice od 3% (na 3.820,00 kuna) osjetit će gotovo svi radnici.

Pored korekcija određenih koeficijenata, Kolektivnim ugovorom je utvrđeno pravo radnika na božićnicu od 1.500,00 kn neto (500,00 kuna više u odnosu na prošlu godinu), dok će se radnicima kojima će u tekućoj kalendarskoj godini radni odnos trajati manje od 12 mjeseci, ali najmanje dva mjeseca, božićnica isplatiti u razmjernom dijelu novčanog iznosa ovisno o dužini trajanja radnog odnosa u tekućoj godini. Pored do sada ugovorenog regresa za godišnji odmor u iznosu od 40,00 kuna neto po danu godišnjeg odmora, ugovoreno je i pravo na novčanu nagradu u iznosu od 300,00 kuna neto koja će se isplatiti u srpnju i kolovozu.

„Povećanje mase plaća daleko je iznad ugovorenih 3% povećanje osnovice, a vjerujemo da ćemo već iduće godine u potpunosti izjednačiti materijalna prava radnika Istraturista i Plave Lagune. Kao što je već rečeno, ovakvi rezultati pregovori zasigurno su rezultat i nedostatka radnika, koji se na žalost ne mogu riješiti u godinu dana. Uz sva nastojanja poslodavaca koji sezonskim radnicima pružaju pogodnosti kao što su besplatni smještaj i prehranu, te povećanje plaće, bez kontinuirane brige o standardu radnika, ali i uvjeta rada, koji će omogućiti da se posao obavlja bez da se gubi zdravlje, odnosno bez propisivanje standarda od strane Ministarstva turizma, bojimo se da se problem nedostatka radnika neće riješiti“, rekla je Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam SIKD-a. (N.Č.)

Najnovije vijesti