Komentar Novog lista

Šutnja državnog vrha: Proustaške prijetnje u centru Zagreba osudio jedino Miletić

0
Boris Miletić
Boris Miletić

Dok zagrebačka policija traga za barem tridesetak proustaških izgrednika koji su na glavnom zagrebačkom trgu u ponedjeljak navečer oko 21, 30 sati paradirali sa sramotnim transparentom »Ubij Srbina« i pratećim fašističkim znakovljem, vladajući politički vrh s Pantovčaka i Markovog trga nije našao za shodno javno osuditi teški incident koji je još jedanput postidio Hrvatsku i kojim je kršen Ustav RH utemeljen na antifašizmu, piše Novi list.

Jedina reakcija političara stigla je od IDS-ovog saborskog zastupnika i aktualnog gradonačelnika Pule Borisa Miletića koji je prozvao i pozvao premijera i predsjednicu RH ali i sve ostale političke aktere da odmah osude sramotni izgred koji je ciljano organiziran 10. travnja na obljetnicu uspostave zločinačke NDH.

Podsjećamo, policija je netom nakon objave fotografije u medijima postrojenih »crnokošuljaša« pokrenula istragu prikupljajući snimke nadzornih kamera kako bi se identificirali vinovnici govora mržnje. U srijedu nam je potvrđeno iz PU zagrebačke kako se kriminalistička istraga i dalje provodi i da nikakvo okupljanje u inkriminirano vrijeme policiji nije bilo ni prijavljeno.

Fotografija jasno pokazuje kako ustaški simpatizeri skrivajući glave i lica kapuljačom pozdravljaju uzdignutom desnicom uz istaknute plahte s ustaškim slovo »U« i zastavom izdajničke NDH.Sličnu ikonografiju i postrojavanje obavili su i na gornjogradskom platou Gradec, nedaleko od zgrada Sabora i Vlade RH.

Miletić se priopćenjem za javnost obratio u svoje osobno ime i u ime stranke:– Najoštrije osuđujemo najnovije ustaško divljanje u centru Zagreba. Na društvenim mrežama kruži degutantna fotografija skupine od tridesetak osoba kako na Trgu Bana Josipa Jelačića pozdravljaju fašističkim pozdravom, a u rukama drže dva velika transparenta na kojima se vijori ustaško »U«. Vidljivi su i natpisi koji nedvojbeno potiču netrpeljivost i nasilje prema pripadnicima drugih naroda. S dubokim razočarenjem, po tko zna koji put, postavljam isto pitanje: zašto šutite!? Što se treba dogoditi da netko stane na kraj ovom uvredljivom primtivizmu? Ovim putem želim uputiti otvoreni poziv premijeru i predsjednici RH, ali i svim političkim akterima. Nemojte tolerirati demonstraciju opasnog šovinizma! Samo žestokom osudom i konkretnom akcijom možemo zaustaviti ovu sramotu. Svjetski mediji uredno prenose sve o toj morbidnoj strani hrvatske političke svakodnevice. Vjerujem da je svakom pristojnom građaninu ove zemlje izuzetno neugodno o tome čitati, a kamo li objašnjavati svim našim prijateljima i turistima da Hrvatska nije fašistička zemlja. Uvjeren sam da velika većina građana Hrvatske ima nultu stopu tolerancije za ustaštvo i nije mi jasno zašto ga onda toleriraju njihovi predstavnici u Saboru i Vladi?! Ne želim vjerovati da je netko spreman kalkulirati temeljnim ljudskim i građanskim vrijednostima – upozorio je Miletić i pozvao državni vrh da zaštiti demokraciju.

Najnovije vijesti