Počela realizacija projekta izgradnje srednje škole u Umagu

0
Niko Čančarević, VIli Bassanese i Slaviša Šmalc
Niko Čančarević, VIli Bassanese i Slaviša Šmalc

Povodom konferencije za medije na kojoj su 11. travnja prisustvovali gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegov zamjenik Niko Čančarević te pročelnik za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc, javnosti je predstavljen projekt izgradnje srednje škole u Umagu, odnosno realizirani koraci u okviru 1. faze izgradnje. Na samoj lokaciji buduće srednje škole, prisutnima je predstavljen projekt te je omogućen uvid u prostorije budućeg srednjoškolskog centra.

Srednja škola u Umagu gradit će se u dvije faze. Prva faza  prostirat će se na tri etaže ukupne površine od 2600 m2 te će omogućiti redovno funkcioniranje ustanove. Druga faza izgradnje bit će terminski i financijski izvedena u dogovoru sa Županijom, odnosno osnivačem. „Obrazovanje je temeljni zalog za budućnost, opstojnost i demografsku obnovu svakoga grada, županije ili države. U sustavu efikasne obrazovne politike, od posebnog je značaja razumijevanje i prihvaćanje potreba građana kao osnove za efikasan sustav. Ponukani željom da našem gradu osiguramo perspektivnu budućnost, odlučili smo  izgraditi cjeloviti sustav obrazovanja.“ izjavio je Bassanese na samom početku.

„Za izvršenje aktivnosti vezanih za odgoj i obrazovanje, od predškolskog odgoja pa do obrazovanja građana treće dobi, Grad Umag je u 2016. godini utrošio 56.819 224,07 milijuna kuna, odnosno 36,76% svog proračuna. Riječ je o udjelu koji nas, sukladno javno provedenom ispitivanju, svrstava daleko iznad standarda Hrvatske i Europe. Grad Umag je jedan od tri grada u Istarskoj županiji  koji podiže prosjek razvijenosti županije te jedan od tri gospodarski najrazvijenija grada u Hrvatskoj. Umag godinama izdvaja sredstva za financiranje obrazovanja, kako Županiji tako i državi. Trenutno Grad Umag sufinancira prijevoz 410 učenika srednjih škola (750.000 kn godišnje), dok država za sufinanciranje prijevoza izdvaja 1.650.000 kn. Usporedbe radi, Županija, koja je osnivač srednjih škola, ne izdvaja ni 1 kunu u te svrhe.

Smatramo kako su građani Umaga, zbog uske i pogrešne politike razvoja mreže srednjih škola, godinama zakinuti. Upravo iz navedenih razloga, dana 26. ožujka 2014. godine, Župan Flego i umaški gradonačelnik potpisali su Pismo namjere o preseljenju gospodarske škole iz Buja u Umag. Polazeći od zakona da Županija, kao osnivač srednjih škola,  ima i obvezu izgraditi istu, dopisom od 18. studenog 2016. godine zamolili smo Župana da kao ovlašteni predlagatelj uvrsti u Proračun IŽ za 2017. godinu obećanu izgradnju srednje škole u Umagu. U tom smislu, ponudili smo pomoć Županiji, no naša zamolba nažalost nije prihvaćena. Za izgradnju srednje škole u Umagu u Proračunu IŽ za ovu godinu, a ni za slijedeće dvije,  nije planirana niti jedna kuna.

Naravno, žalosti nas takav odnos prema građanima Umaga i srednjoj školi. No, nismo stali, već smo krenuli alternativnim pravcima u realizaciju projekta izgradnje srednje škole u Umagu. Srednju školu u Umagu graditi ćemo u dvije faze. Prva faza  prostirat će se na tri etaže na ukupnoj površini od 2600 m2. Osim nužnih pomoćnih prostorija, zgrada srednje škole sadržavat će zbornicu, knjižnicu, multimedijalnu dvoranu te 15 učionica. Drugu fazu dogovarat ćemo sa Županijom, kako terminski, tako i obrazovno i financijski. Izgradnjom prve faze parcijalno ćemo omogućiti redovno funkcioniranje srednje škole. Danas javnosti i građanima svečano prenosimo informaciju da je postupkom legalizacije srednja škola u Umagu već dijelom izgrađena, odnosno da je okončana gotovo trećina prve faze izgradnje.

Ostali dijelovi građevine u fazi su projektiranja. Iako to nije u obvezi jedinice lokalne samouprave, izgradnju prve faze srednje škole financirat će Grad Umag. Očekujemo da ćemo do kraja 2017. godine nastaviti s realizacijom izgradnje, a dovršetak je planiran 2019./20. godine. Važnost projekta srednje škole Umag je nemjerljiva za naše sugrađane, stoga smo cijeloj problematici pristupili pro aktivno, te očekujemo da se Županija, kao osnivač, uključi u realizaciju izgradnje. Srednja škola je za Umag pitanje obrazovanja i demografije te temelj za opstojnost i održivi razvoj zajednice.“ zaključio je Bassanese.

Na samom kraju, javnosti su se obratili i ravnatelji umaških osnovnih škola, Mato Vidović i Arden Sirotić. „Mogu potvrditi i otvoreno reći kako naša djeca uživaju najbolje pedagoške uvjete, kako u centralnoj školi, tako i u svim područnim školama. Naime, osim centralne škole koja će uskoro ući u rekonstrukciju, Grad Umag je sustavno rekonstruirao škole u Juricanima, Bašaniji, Babićima, na novo izgradio školu u Petroviji te je u fazi pripreme izgradnja nove područne škole u Murinama i rekonstrukcija škole u Kmetima. Suradnja s Gradom Umagom je odlična, a izgradnju srednje škole s radošću pozdravljam. Ono što je najbitnije jest da je upravo ova lokacija izvrsna, iz razloga što kontakt osnovne i srednje škole ne bi bio dobar, kao ni miješanje generacija. Ovo je povijesni dan za naš grad te se radujem izgradnji novog srednjoškolskog centra.“ kazao je Vidović.

Izjavama se nadovezao i ravnatelj TOŠ „Galileo Galileo“ Arden Sirotić koji je isto tako izrazio zadovoljstvo novim započetim projektom u području obrazovanja. „Danas slavimo nova postignuća i iznimno mi je drago što mogu biti dio ove priče. Srednja škola je zalog za budućnost i za našu djecu. Djeca su ta koja moraju biti na 1. mjestu. Moram priznati da nam ravnatelji ostalih škola često zavide na visokim standardima ovdje u Umagu, poput produženog boravka. Naime, u Gradu Umagu smo pronašli idealnog partnera te se od srca zahvaljujem gradonačelniku na izvrsnoj suradnji, koja će se svakako nastaviti i u buduće. Nova srednja škola podignut će standarde i siguran sam da će se u predviđenom roku i realizirati.“ zaključio je Sirotić prije samog obilaska prostorija nove umaške srednje škole. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa