kamenolom kao pozornica

Kroz kameni labirint doživjeli Lebdeći Vinkuran

0
Iz atraktivnog projekta Lebdećeg Vinkurana
Iz atraktivnog projekta Lebdećeg Vinkurana

Umjetnički događaj „Lebdeći Vinkuran“ održan je 8. travnja u kamenolomu Cave Romane. Posjetitelje je dočekala voditeljica događaja Irene Šugar koja ih je pozdravila u ime Općine Medulin i načelnika Gorana Buića te Likovnog art dizajn centra Ladica iz Zagreba i voditelja Ladice, ujedno autora projekta „Lebdeći Vinkuran“, gospodina Hanibala Salvara. Umjetnički događaj bio je koncipiran kao vođeni obilazak kroz prostor kamenoloma koji je obuhvaćao nekoliko vrhunskih dijelova samog događaja kroz priču o „Lebdećem Vinkuranu“.

Posjetitelji su prvo imali priliku obilaziti kameni labirint u kojem je postavljena izložba fotografija pod nazivom „Stvaranje Lebdećeg Vinkurana“. Unutar labirinta nalazile su se fotografije koje su prikazale način nastanka izložbe, ali i stvaranje umjetničke sklupturalne instalacije. Fotografije su snimili članovi Udruge ljubitelja fotografije FORMAT kroz nekoliko dana koji su prethodili događaju, a posljednje su fotografije snimljene na dan samog događaja. Izlaskom iz labirinta posjetitelji su mogli uživati u uzbudljivom akrobatskom preformanceu na svili Roberte Paljar uz pratnju virtuoza Noela Dožića na harmonici.

Završetkom preformancea na svili, a prije samog pogleda na instalaciju „Lebdeći Vinkuran“ prisutnima se obratio njezin autor gospodin Hanibal Salvaro. Umjetnik je tako posjetiteljima ispričao priču o njegovim radovima, ali i samoj želji umjetničkog stvaranja u Općini Medulin, odnosno u Vinkuranu. Potom su prisutni uz glazbeni nastup Noela Dožića mogli uživati u pogledu na iznimnu, suvremenu instalaciju „Lebdeći Vinkuran“.

Izraditi ovo djelo, bio je izazovan poduhvat za autora izložbe, ali i za Općinu Medulin koja je upravo u cilju oživljavanja velebnog prostora kamenoloma prihvatila i podržala prijedlog za realizaciju ovog umjetničkog projekta. „Lebdeći Vinkuran“ pokazao se izvrsnim primjerom korištenja prostora vinkuranske kave. Posjetitelji su bili oduševljeni rijetko viđenim „lebdećim“ instalacijama u raznim bojama, a druženje su nastavili uz glazbu i prigodnu zakusku. Umjetničku sklupturalnu instalaciju u vinkuranskom kamenolomu može se posjetiti i u narednim danima obzirom da će instalacija ostati izložena vjerojatno i do mjesec dana, ovisno o vremenskim prilikama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa