Mauricio licul

Kad pobijedimo, učešće Grada u obnovi fasada bit će od 80 do 90 posto!

0
Bruno Nefat i Mauricio Licul
Bruno Nefat i Mauricio Licul

Na tiskovnoj konferenciji u Puli održanoj 7. travnja ispred zgrade na adresi Tršćanska 7 u centru Pule Mauricio Licul, nezavisni kandidat koji uživa podršku koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS za gradonačelnika Grada Pule i Bruno Nefat, bivši gradski vijećnik i pulski arhitekt ukazali su na nerad gradske uprave kad je u  pitanju uređenje fasada, prometnica i kolnika na području Pule.

Otvorivši tiskovnu konferenciju Mauricio Licul, rekao je: „nalazimo se ispred zgrade, izgrađene u doba Austrije, u zaleđu vile Minz, danas simbola aljkavosti gradske uprave. Primjedbe građana slušamo gotovo svakodnevno. Žale se na fasadu koja otpada. Majke i očevi ne mogu kolicima po lošem nogostupu. Ova zgrada, na žalost, nije izoliran slučaj.“

Bruno Nefat, nadovezavši se na Liculove riječi, istaknuo je kako je zgrada ispred koje stoje stara nešto više od 100 godina, nije obnovljena pa padaju balkoni  i pročelje. A znamo svi da nije u Puli jedina. Ona postaje neuvjetna za život i rad, što je dokaz da našim resursima moramo raspolagati u skladu s raspoloživim vremenom kojeg nema i zato je vrijeme za radikalni zaokret. Ozbiljni problemi neuređenosti i nefunkcionalnosti povijesne cjeline iskorišteni su za medijsku promociju trenutno vladajućih u gradu Puli. Najavljen je projekt "1000 fasada" kojeg je trebalo kandidirati najprije za pretpristupne fondove, a kasnije i za kohezijske fondove, ali od početka realizacije projekta još uvijek se ne događa  ništa. Otprilike isto tako, kaže Nefat, ne događa se apsolutno ništa i po pitanju uređenja Kandlerove ulice i ulice Sergijevaca.

Nakon 3 godine inzistiranja na Gradskom vijeću Grada Pule po pitanju uređenja De villeovog uspona, projekt je konačno ušao u program i realizira se. Zašto obnova povijesne jezgre ide tako sporo?, pita se Nefat. Pritom je naveo potpuno suprotni primjer - Bale. Naime, kaže Nefat, 55 korisnika kredita i obnovljenih pročelja u nepune 2 godine rezultat su projekta obnove pročelja u Balama, još 2008. godine obavljen natječaj za korisnike kao i za najpovoljniju banku  za  kreditiranje projekta. Najveći iznos kredita je 100.000 kn. Tko god je bio upoznat sa situacijom u Balama prije i nakon dovršetka spomenute faze obnove, primjećuje razlliku, naravno nabolje, zaključio je Nefat.

Licul je potom poručio kako obnova građevina i fasada u zaštićenoj jezgri, kao zoni prioriteta, kao i na pristupnim prometnicama, koje vode prema jezgri, kao „ogledalu“ grada, mora biti provođena sustavno i financirana iz javnih fondova i proračuna. Žao mi je to spomenuti, kaže Licul, ali činjenica jest da se projekt „Dolcevita“ pokazao kao neučinkovit, odnosno polučio je u 7 godina svega 48 uređenih fasada od 23.000 pulskih domaćinstava! Od toga u starogradskoj jezgri svega 12 fasada! Meni je osobno kao i svima koji me podržavaju u interesu da se fasade u Puli konačno urede.

Govoreći o dosadašnjem modelu obnove u sklopu projektu Dolcevita, Licul je rekao kako šetamo Pulom svaki dan i vidimo da ovaj model ne funkcionira. Naime, korisnici su mogli ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od 100.000 kn po pojedinoj građevini, ukoliko je građevina smještena u zoni prioriteta, te do 75.000 kn ukoliko je građevina smještena izvan zone prioriteta, a unutar područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline Pule.

Zaključno, Licul je poručio svim građanima kako se nakon 21.05. uređenju fasada u Puli pristupa na ozbiljniji i efikasniji način, jer vidimo da ovaj način  vođenja grada i po pitanju fasada i uređenosti jednostavno ne daje zadovoljavajuće rezultate. Fasade u starogradskoj jezgri i na glavnim pristupnim prometnicama uređivat će se na način da će udio grada biti od 80 do 90%, ovisno o tome nalazi li se u zgradi gradski stan ili poslovni prostor. Taj udio neće prelaziti 150.000 kn. Na taj način planiramo značajno ubrzati tempo uređenja fasada i udvostručiti broj uređenih fasada, tj. urediti 100 fasada u razdoblju do 2020., za razliku od ovih 40- ak uređenih u prethodnih 7,8 godina!

Također, kaže Licul, ovakvi poslovi idealni za zajednice ponuditelja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika koji se bave građevinarstvom na području Pule, koji pretežno zapošljavaju građane Pule i koji plaćaju poreze i doprinose u ovome Gradu, te ćemo u tom smislu razgovarati i s predstavnicima Obrtničke komore Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa