Savudrija

Izida Fortuna: Doživljaj jednog od najljepših zalazaka sunca na svijetu  

0
Konferencija za tisak u Savudriji
Konferencija za tisak u Savudriji

U prekrasnom okruženju mora, gruja i poznatog svjetionika, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, njegova zamjenica Floriana Bassanese Radin te Silvano Pelizzon ispred Udruge Batana salvorina i Dario Penco ispred Turističke zajednice grada Umaga, održali su 6. travnja 2017. godine tematsku konferenciju za medije kako bi predstavili bogatu povijest, kao i kulturno-umjetničku baštinu Savudrije. Ujedno, bila je to prilika da se javnosti predstavi i novi projekt najzapadnije točke Lijepe naše, odnosno „Izida Fortuna“.

Umaške gruje

Pored tipičnih molova s drvenim dizalicama za čamce, odnosno dobropoznatih „gruja“, gradonačelnik je predstavio smjernice zaštite i očuvanja istih te što je sve učinjeno zadnjih godina kako bi ovi veličanstveni svjedoci stoljetne tradicije krasili naše prostore i ubuduće.

Grad Umag i Muzej grada Umaga, u suradnji s Udrugom „Batana salvorina“, već dugi niz godina rade na očuvanju i zaštiti naših „gruja“, a u okviru promicanja tradicije i upisa u registar nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Riječ je o karakterističnom načinu vađenja malih čamaca iz mora zbog opasnosti od oštećenja u slučaju nevremena. Čamci se dižu iznad morske površine sistemom konopa i kolotura, a potporni stupovi izrađeni su iz drva bagrema radi njegove iznimne izdržljivosti i dugovječnosti.

Na području Savudrije ukupno je 31 gruja. Trenutno Muzej grada Umaga i Udruga „Batana salvorina“ rade na izradi novih drvenih stupova u okviru 1. faze zaštite, koja će se nastaviti do potpune realizacije projekta. Valja napomenuti kako se umaške gruje nalaze na listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske te da je u tijeku izrada elaborata za upis načina izrade gruja u registar nematerijalne baštine RH.

Savudrijski svjetionik

No, u listi zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske svoje je zasluženo mjesto zauzeo i savudrijski svjetionik, odnosno najstariji svjetionik u funkciji na Jadranu, koji ubrzo slavi svoj 200. rođendan.

Svjetionik je smješten na najzapadnijem savudrijskom rtu, Punta delle Mosche, a njegova je gradnja započeta u svibnju 1817. godine  te dovršena u travnju 1818. godine. Sagrađen po projektu inženjera i graditelja Pietra Nobila, savudrijski svjetionik visok je gotovo 36 metara te je izgrađen od kamenih kvadara s terasom na vrhu. Bio je to prvi svjetionik u Europi koji je za rasvjetu koristio plin dobiven destilacijom ugljena dopremanog s Labinštine.

U podnožju svjetionika natpis govori o tome da svjetionik služi kao putokaz noćnim moreplovcima, no njegovo se ime često veže i uz pomalo nesretnu ljubavnu priču austrijskoga grofa Metternicha i djevojke Giselle. Zajedno s gradskim muzejom i umaškim udrugama priprema se program proslave 200. godišnjice svjetionika ne bi li se na najljepši način široj javnosti prezentirala bogata povijest ovoga kraja.

Izida Fortuna

Ujedno, u godini obilježavanja važne obljetnice, Grad Umag će područje obogatiti novim projektom „Izida Fortuna“. Umag je najzapadniji grad Hrvatske, a savudrijski rt njegova najzapadnija točka. Mjesto je to mirisa i čarolije, gdje sunce najdulje ostaje prije nego što utone u san. Ponukani željom da se područje valorizira te upiše u kartu nezaobilaznih turističkih destinacija, u Umagu su odlučili novim projektom označiti najzapadniju točku Lijepe naše te sugrađanima i mnogobrojnim posjetiteljima priuštiti doživljaj jednog od najljepših zalazaka sunca na svijetu.  

Projekt „Izida Fortuna“ dobiva ime prema autohtonoj istarskoj božici plodnosti Izida. Ujedno, Izida Fortuna u pojedinim se tumačenjima pojavljuje kao zaštitnica moreplovaca te simbol mirnog mora.

„Izida Fortuna“ smišljeno je kao mjesto okupljanja i druženja te točka s koje snimiti najljepše uspomene i fotografije stoljetnih dragulja, a ujedno i doživjeti čaroliju povijesne baštine našega kraja.

Najnovije vijesti