ARIANA BRNETIĆ, DIREKTORICA TZ KRŠANA

Interes izlagača za Festival bilja u Kršanu je svake godine veći

0
Ariana Brnetić, direktorica TZ Općine Kršan
Ariana Brnetić, direktorica TZ Općine Kršan

Ovogodišnje izdanje Festivala samoniklog bilja u Kršanu, najveće manifestacije u ovom dijelu Istre, održava se 22. i 23. travnja, što je bio povod za razgovor s Arianom Brnetić, direktoricom Turističke zajednice Općine Kršan.

* Što možemo očekivati od ovogodišnjeg festivala?
- Kao i prijašnjih godina, očekujemo veliki interes posjetitelja i izlagača koji se već godinama rado vraćaju na kršansku priredbu a koja će obilovati brojnim predavanjima i radionicama uz već prepoznatljiv gastrokutak s jelima priređenima na bazi samoniklog bilja. Od predavača izdvajam Antuna Rudana, poznatijeg kao Lovca na bilje, koji će održati radionicu kuhanja i predavanje na temu „Tjelovježba i bilje“.

S obzirom da se sve više ljudi okreće zdravom načinu života, neprestano stižu upiti i novih izlagača koji bi rado bili dio naše manifestacije. Franko Zgrablić, najpoznatiji istarski travar i ove će godine održati radionice pokaznog branja bilja, a nećemo zanemariti ni one najmlađe za koje pripremamo radionicu „Djeca u carstvu čokolade i samoniklog bilja“. Također, drugu godinu za redom, naš poznati istarski umjetnik i antropolog Noel Šuran uvest će zainteresirane u svijet izrade instrumenta od sezonskih biljaka.

BICIKLIJADA

* Koje su novosti u odnosu na dosadašnje festivale?
- U suradnji s Gradom Labinom i LAG-om istočne Istre organizirat ćemo biciklijadu od Labina do Kršana gdje će sudionici biti u prilici posjetiti i Festival i uživati u delicijama našeg gastrokutka, a djeca iz dječjeg vrtića Pjerina Verbanac PO Potpićan priredit će prigodnu izložbu. Najmlađi posjetitelji ove će godine imati dječji kutak, a sigurno će ih veseliti i naša festivalska maskota s kojom su se uvijek rado fotografirali.

S prošlogodišnjeg Festivala samoniklog bilja

* Na dužnosti direktorice TZ Općine Kršan već ste nešto više od godinu dana i u tom kratkom razdoblju već ste napravili nekoliko značajnih iskoraka. Što biste posebno istaknuli?
- Od mnogobrojnih aktivnosti izdvojila bi nastavak postavljanja smeđe (turističke) signalizacije, izradu Master plana razvoja turizma Općine Kršan za razdoblje 2017.-2025., te sudjelovanje u pripremi projektnih prijedloga na natječaje EU fondova na kojima sudjelujemo kao partneri.

OSTALE MANIFESTACIJE

* Što sve planirate napraviti u ovoj godini?
- Uz nabrojene aktivnosti, nastavljamo na razvoju naših manifestacija i prepoznatljivosti destinacije. Tako nas već 1. svibnja očekuje Krafifest za kojega isto tako postoji veliko zanimanje posjetitelja ali i lokalnog stanovništva koje se uključuje u organizaciju manifestacije. Krajem svibnja priređujemo „Zvončić zove u Plomin“, a u srpnju sudjelujemo na Danima Općine Kršan. U kolovozu je već tradicionalna zabavna Ribarska fešta, te 14. kolovoza prigodna Romantična večer u Starom gradu Kršanu. Manifestacije zaključujemo s plominskom Belom nedejom u listopadu.

U tijeku je izrada turističko- informativne karte Općine Kršan, kao i promocija destinacije na drugim turističkim događanjima. Kroz godinu planiramo izdati još neke tiskane, ali i virtualne publikacije, pojačati on-line oglašavanje, te ojačati međusobnu suradnju sa subjektima koji su posredno i neposredno uključeni u ugostiteljsko-turističku ponudu Općine Kršan. Dugoročni ciljevi su svakako povećanje turističkog prometa, a to nužno znači neprekidni rad na poboljšanju svih naših aktivnosti koje tome mogu doprinijeti. (Nenad Čakić)

"Već 1. svibnja očekuje nas Krafifest za kojeg također postoji veliko zanimanje posjetitelja"

Najnovije vijesti