Obilježen Dan obrtničke komore Istarske županije

0
Nagrađeni obrtnici sa županom Valterom Flegom
Nagrađeni obrtnici sa županom Valterom Flegom

Svečanom sjednicom 4. travnja je u hotelu Vela nera u Šišanu, obilježen Dan obrtničke komore Istarske županije kojoj su prisustvovali brojni obrtnici i gosti.

Potpredsjednik komore Enrico Cernecca osvrnuo se na proteklu godinu koja će ostati zapamćena po poreznoj reformi, čije negativne posljedice najviše osjećaju ugostitelji zbog udvostručenja PDV-a.

„Pozitivni učinci izmjena nekih drugih zakona neće biti dovoljni da kompenziraju povećanje PDV-a, što će utjecati na investicijski ciklus u jednoj od najvažnijih djelatnosti. Reakcija Hrvatske obrtničke komore nažalost nije imala učinak, a još uvijek očekujemo rješavanje ustavne tužbe“, naglasio je Cernecca.

Govoreći o obrtništvu u Istri, istaknuo je kako je u 2016. godini otvoreno 440 novih obrta, a u 2017. godini očekuju se još bolji rezultati. Istarska županija, dodao je Cernecca, ostaje vodeća u Hrvatskoj po broju obrtnika i ostalih gospodarskih subjekata u odnosu na broj stanovnika, a istarski obrtnici ostvaruju i najbolje financijske rezultate.

Govoreći o nadolazećem razdoblju, potpredsjednik Komore najavio je još više edukacija, kao i rad na još boljem povezivanju obrtnika.

Obraćajući se prisutnima, istarski župan Valter Flego je, pak, podsjetio na gospodarske pokazatelje koji su indikator uspjeha Istre. Naime, Istra je druga regija u RH po BDP-u, a u protekle je tri godine zabilježeno gotovo 3000 novozaposlenih osoba.

„Za naš uspjeh zaslužna je suradnja javnog i privatnog sektora tijekom cijele godine. Tim smjerom ćemo nastaviti i ubuduće jer samo zajedno možemo graditi još bolju Istru“, rekao je župan Flego zahvalivši obrtnicima i njihovim obiteljima na predanom radu i trudu.

Zahvalu je uputio i saborski zastupnik i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji smatra da „uspjeh Istre leži u vrijednim Istrijanima“. Pula je rekorder, dodao je Miletić, po broju poduzetnika per capita, a može se pohvaliti i najljepšim Obrtničkim sajmom, podno pulske Arene.

Gradonačelnik Miletić ujedno je najavio i kako ovog petka izlazi novi natječaj za dodjelu potpora poduzetnicima.

Tijekom svečanosti dodijeljena su i priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima, odnosno obrtnicima.  

Najnovije vijesti