labin

IDS i Nezavisni Zajedno borit će se za prevlast u Gradskom vijeću

0
Tko će sjediti u budućem Gradskom vijeću Labina?
Tko će sjediti u budućem Gradskom vijeću Labina?

Nakon što je postalo jasno da labinska oporba neće iznjedriti nekog jakog kandidata za gradonačelnika, najneizvjesnija borba na predstojećim izborima vodit će se za prevlast, odnosno većinu u budućem Gradskom vijeću.

Naime, kada su u pitanju izbori za gradonačelnika Labina, sve osim pobjede IDS-ovog kandidata Valtera Glavičića u prvom krugu bilo bi prvorazredno iznenađenje.

No, zato će puno zanimljiviji biti izbori za Gradsko vijeće Labina, naročito nakon što su se sve nezavisne liste s prošlih izbora ujedinile u zajedničku listu Nezavisni Zajedno s vrlo ozbiljnom ambicijom da sami ili u koaliciji s drugim oporbenim listama, koje prijeđu izborni prag, osvoje većinu u Vijeću.

U labinskom slučaju, čije Gradsko vijeće broji 17 vijećnika, to znači osvojiti barem 9 vijećnika. Tri nezavisne liste prije četiri godine zajedno su osvojile 4 vijećnika i sada, što zbog sinergije, što zbog jake kampanje, očekuju puno više – barem 7. Ako SDP osvoji svoja standardna 3 vijećnika, to bi im bilo i više nego dovoljno za većinu. U tom slučaju budući gradonačelnik, najvjerojatnije Valter Glavičić iz IDS-a, niti jednu važnu odluku ne bi mogao donijeti bez konsenzusa većine gradskih vijećnika.

Neki smatraju da bi to bilo dobro za Labin,jer se važne odluke više ne bi donosile preglasavanjem uz pomoć glasačke mašinerije stranke na vlasti. S druge strane, ima i onih koji drže da bi kohabitacija IDS-ovog gradonačelnika i oporbene većine u Gradskom vijeću izazvala političku nestabilnost.

Nezavisni Zajedno s nositeljem liste Silvanom Vlačićem prvi su krenuli u kampanju i na osnovu iskustva od prije četiri godine može se reći da su dobro procijenili i izvrsno tempirali tajming kampanje. Kampanju vode vrlo profesionalno i organizirano, lista im je dobro selektirana, ima na njoj nekoliko vrlo kvalitetnih imena i ako ne budu imali neki ozbiljniji propust, mogli bi osvojiti dosta mandata.

Stoga će se u Labinu glavna borba voditi između IDS-a i Nezavisnih Zajedno. Druge stranke i liste na ovim će izborima vrlo vjerojatno biti samo pasivni promatrači.

No, i IDS ima svojih aduta. Glavičić navodno oko sebe okuplja sve nove ljude, nekim veteranima se zahvalio i ozbiljno računaju na barem 10 vijećnika kako bi budući gradonačelnik za ostvarenje svog programa imao stabilnu podršku u Gradskom vijeću. (Eleonora Vlačić

Najnovije vijesti