Odluke treba donositi Vijeće, a gradonačelnik ih samo sprovoditi

0
Silvano Vlačić
Silvano Vlačić

Nezavisne liste nositelja Silvana Vlačića, Mladena Bastijanića i Darka Martinovića, koji u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Labina zajedno imaju 4 vijećnika, na predstojeće lokalne izbore izlaze zajedno, kao jedna lista pod nazivom Nezavisni Zajedno. Tim povodom razgovarali smo sa Silvanom Vlačićem, nositeljem liste Nezavisni Zajedno. 

* Zašto zajednički nastup na izborima?

- Glavni razlog udruživanja je što su u protekle četiri godine naše nezavisne liste pokazale da imamo vrlo slična stajališta i razmišljanja o tome u kojem pravcu treba ići ovaj grad i na koji ga način treba voditi. Također, nema smisla da se s puno nezavisnih listi raspršuju glasovi birača, što u konačnici može dovesti do toga da ti glasovi po D'Hondtovoj metodi odu listi, odnosno stranci s najviše glasova.

VAŽNOST GRADSKOG VIJEĆA

* Hoće li Nezavisni Zajedno imati kandidata za gradonačelnika?

- Nezavisni zajedno nemaju kandidata za gradonačelnika Labina jer ćemo težište svoje političke kampanje usmjeriti prema Gradskom vijeću Labina. Smatramo da Gradsko vijeće do sada nije odigralo onu ulogu i značaj koji mu po zakonu pripada, već je stalno bilo u sjeni gradonačelnika, i to se mora promijeniti.

Gradsko vijeće i gradonačelnik su dvije najvažnije karike upravljačkog lanca u gradu Labinu. Upravljanje Gradom je kvalitetno onoliko koliko su čvrste i kvalitetne te dvije karike.

Svjedoci smo da je svih ovih godina do sada gradonačelnik čvrsto uzimao sve ovlasti u svoje ruke, čak i više nego što treba, i ta je karika prečvrsta. Gradonačelnik je izvršitelj i menadžer , ali odluke treba stvarno a ne samo formalno, donositi Gradsko vijeće, a gradonačelnik je taj koji ih onda treba sprovesti u život.

Kod nas je do sada to bilo obrnuto, Vijeće je nažalost služilo samo za potvrdu gradonačelnikovih želja i odluka. Zbog toga je do sada, Vijeće kod nas u Labinu bila, ja ne bih rekao slaba, već nepostojeća karika u upravljačkom lancu, a da bi upravljanje gradom kvalitetno profunkcioniralo to treba promijeniti. Svi znate da je svaki lanac čvrst onoliko koliko mu je čvrsta najslabija karika. Slijedom toga proizlazi da je, figurativno rečeno, lanac upravljanja Gradom Labinom nekvalitetan i loš. Zato smo mi odlučili dati naš angažman na oživljavanje Vijeća grada Labina, te nedostajuće karike u kvalitetnom upravljanju Gradom, a to prvenstveno znači imati u Vijeću slobodnomisleće ljude koji će samostalno i kritički analizirati sve prijedloge, te donositi odluke zajednički, u jednoj argumentiranoj raspravi.

Razmislite malo, je li realno da je tijekom svih tih godina gradonačelnik baš svaki put bio u pravu? Naravno da nije. Ali od kada postoji Gradsko vijeće ono, činjenica je, samo potvrđuje gradonačelnikove odluke.  Jednom je, sjećam se, jedan vijećnik IDS-a ustao protiv zahtjeva gradonačelnika i u 15 dana bio je izbačen iz Vijeća, a uskoro i iz stranke.

* Na koga konkretno mislite?

- Riječ je bivšem članu IDS-a, poznatom poduzetniku. Također, i bivši predsjednik Kluba vijećnika IDS-a, danas aktivni umirovljenik, u nekoliko je navrata, nakon inzistiranja oporbe, skidao neke točke s dnevnog reda pa je „za kaznu“ na idućim izborima završio u Županijskoj skupštini. Predsjednica Kluba IDS-a u prethodnom sazivu Vijeća, inače poznata turistička menadžerica, opet je na inzistiranje oporbe skinula Prtlog s dnevnog reda i također završila u Županijskoj skupštini. Budimo realni, u Županijskoj skupštini ne završe oni koji su nagrađeni, već oni koji ispadaju iz politike.

POLITIKA KAO PARAVAN  

* Vaš je cilj, dakle, osvojiti dovoljan broj mandata kako budući gradonačelnik ne bi imao većinu?

- Da, jer samo gubitkom gradonačelnikove većine, odluke će se morati donositi argumentiranim raspravama u vijeću. Smatramo da za Labin nije dobro što su do sada godinama i gradonačelnik i većina u Gradskom vijeću dolazili iz iste stranke. Stoga je cilj naše liste Nezavisni Zajedno osvojiti dovoljan broj mandata kako budući gradonačelnik, bez obzira iz koje opcije bio, ne bi imao većinu. Time će se u upravljanje gradom uvesti kultura dijaloga i dogovaranja, te uzimanja u obzir stavova i mišljenja druge strane, što do sada nije bio slučaj u svim dosadašnjim vlastima Labina u novoj državi.

* Nije li za političku stabilnost bolje da gradonačelnik, bez obzira iz koje opcije bio, ima i podršku Vijeća, kako bi mogao lakše provoditi svoj program?

- Politička stabilnost je potrebna kod vođenja države, a ne na lokalnoj razini. Na lokalnoj razini nema politike, tu nema svjetonazora tu se vode komunalije i upravljanje prostorom. Za to trebaju menadžerska i organizacijska znanja i vještine.

Cesta, vrtić, struja, voda, prostorni plan i slično se ne razlikuju po tome da li ih je donio lijevi, desni ili centar, nego jesu li kvalitetni i da li pridonose ukupnom razvoju i održivosti. Upravo politika i stranke, na lokalnom nivou, služe onima koji ne znaju i koji nisu dovoljno sposobni da bi riješili probleme lokalnog prostora, kao paravan iza kojeg se skrivaju, i to onda rađa okupljanje uhljeba koji pokrivaju jedni druge i opravdavaju neznanje i nestručnost.

Kao potvrda toj tezi su činjenice da u nekim zapadnim demokracijama lokalne nivoe vode profesionalni menadžeri izabrani putem natječaja i koji oko sebe okupljaju profesionalce koji odrađuju posao i ako uspiju raste im cijena a u suprotnom gube posao, kao menadžeri u tvrtkama. Gradonačelnik tamo ima samo protokolarnu ulogu i na taj način se eliminira nepotizam.

Nažalost, dosadašnja iskustva, ne samo u Labinu, pokazala su da kontrola Gradskog vijeća od stranke gradonačelnika, odnosno kad njegova opcija ima većinu u vijeću, najčešće dovodi do šerifskog upravljanja gradom. Najbolji svježi primjer za to je slučaj Prtlog gdje je IDS-ova većina u Vijeću nekritički i bespogovorno podržala gradonačelnikov prijedlog turističke izgradnje u najljepšoj uvali istočne Istre, iako mnogi argumenti govore protiv tog projekta. (Kraj prvog dijela intervjua)

Najnovije vijesti