privatizacija 3. maja

Rossanda: Uljanik je svoje obveze izvršio još lanjske godine

0
Gianni Rossanda
Gianni Rossanda

Za riječki 3. maj kraj petogodišnje privatizacijske priče po svemu sudeći završit će i nešto prije postavljenog roka koncem 2017. Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), kojim predsjedava ministar državne imovine Goran Marić, odobrilo je prošli tjedan zahtjev kupca, pulskog Uljanika, da se ubrza zatvaranje procesa restrukturiranja, piše Poslovni dnevnik.

Taj je zahtjev predan prije više od godinu dana, ali je zbog političkih nestabilnosti ostao "na čekanju". CERP je sada dao zadatak Ministarstvu gospodarstva da s Europskom komisijom provede daljnji postupak okončanja procesa u 3. maju. Komisija, naime, treba dati ocjenu je li Uljanik ispunio ugovorene obveze i dao potrebni doprinos restrukturiranju riječkog brodogradilišta, piše Poslovni dnevnik.

Prema ugovoru sklopljenom 2013., Uljanik je za jednu kunu preuzeo 83,33% udjela u 3. maju, uz obvezu da provede restrukturiranje u kojemu bi od države dobio potporu od 847 mil. kuna, dok bi gotovo jednak iznos, 842 milijuna kuna, kroz vlastito učešće.  Predsjednik uprave Uljanika Gianni Rossanda tvrdi kako je svoje obveze Uljanik ispunio još 2016., a ne očekuje da se u slučaju prijevremenog okončanja postupka restrukturiranja pod nadzorom Bruxellesa iz proračuna isplati odjednom preostale potpore koje se isplaćuju u mjesečnim ratama, piše Poslovni dnevnik.  

"Nismo tražili da se ubrza isplata, iako bi nam, iskreno, to olakšalo život", kaže Rossanda. Iako će tehnički još neko vrijeme, do 2020., Komisija jednim okom pratiti stanje u riječkom škveru, zbog postavljenih maksimalnih limita u proizvodnji, iz pulskog brodogradilišta motiv za ubrzanje završetka procesa pojašnjavaju olakšavanjem nastupa na tržištu, donosi Poslovni dnevnik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa