mirko jurkić

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Pule: Sjećam se zadirkivanja u školi

0
Vesna Girardi Jurkić i Mirko Jurkić (foto: Jutarnji list)
Vesna Girardi Jurkić i Mirko Jurkić (foto: Jutarnji list)

Iako iza sebe ima jaku političku kariku, Mirko Jurkić, sin prve ministrice u modernoj Hrvatskoj Vesne Girardi Jurkić, tek se sada politički aktivirao. Prije nekoliko dana ovaj se dosad javnosti nepoznat 37-godišnji magistar povijesti iz Pule predstavio kao kandidat za gradonačelnika najvećega istarskog grada na listi HDZ-a, piše Jutarnji list.

*Sjećate li se njezinih dana na mjestu prve ministrice kulture u tom ratnom vremenu?
- Moja majka bila je prva ministrica u RH, a ne samo ministrica kulture. Bila je na čelu ministarstva koje se zvalo Ministarstvo prosvjete, kulture, športa i znanosti. Sjećam se da je 1991., na poziv predsjednika dr. Franje Tuđmana, najprije išla u Zagreb kao pomoćnica ministra, i to nakon izbora za gradonačelnika Pule, gdje je bila protukandidat gospodinu Delbiancu. On je tada pobijedio s malom razlikom glasova, a moja majka je pozvana u Zagreb.

*Tada je između HDZ-a i IDS-a postojao veliki antagonizam...
- Kao malo dijete, to toliko ne percipirate. Sjećam se nekih manjih stvari, primjerice od zadirkivanja u školi do nekakvih dovikivanja na cesti.

*Koji su vaši glavni aduti s kojima odlazite na izbore u regiji, gdje vlast čvrsto drži IDS i gdje HDZ teško prolazi?
- U ovom sam gradu rođen, tu sam završio osnovnu školu, dio srednje te diplomirao i magistrirao povijest na Sveučilištu u Puli. Pula ima ogroman potencijal. Nekada je bila industrijski grad, ali i uvijek premalo turistički, bez obzira na sve znamenitosti i mogućnosti koje imamo godinama, kako u bivšoj, tako i u modernoj državi. Pula se razvija stihijskom inercijom, a ne planski. Dobar primjer planskog razvoja je Zadar. Zadar i Pula imali su relativno sličnu povijest, a drugačije su se razvili. Oba su grada bombardirana krajem Drugog svjetskog rata. Zadar je potom zanemarivan do početka devedesetih godina, dok je Pula bila u puno boljoj situaciji zbog svoje povezanosti i političkih okolnosti. Devedesetih dolazi do Domovinskog rata i svi znamo što je pretrpio Zadar s okolicom. Zadar je 1995. bio uništen grad, infrastrukturno i ekonomski. Pula nije bila ni približno tako uništena. A kad danas pogledate gdje je Pula, a gdje je Zadar, ostanete frapirani! rekao je Jurkić za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa