Odobrena sredstva za akciju Naša mala kap za Sopot slap

0
Sopot
Sopot

Lokalna akcijska grupa „Istočna Istra“ je u listopadu 2016. godine uspješno prijavila na natječaj Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva građansku akciju "Naša mala kap za Sopot slap", te su za provedbu projekta odobrena sredstva u iznosu od 13.000 kuna. Projekt će se provodit u suradnji sa Općinom Pićan, građanskom inicijativom „Zaštitimo slap Sopot“ i DVD „Pićan“. Planirani završetak projekta je 31. svibanj 2017. godine.

Ovim projektom želi se pokrenuti građanska akcija uređenja lokacije u neposrednoj blizini slapa Sopot postavljanjem klupice i kanti za selektivno odlaganje otpada za potrebe okupljanja mještana i drugih posjetitelja. Također, postaviti će se putokazi uz prometnice koje vode do slapa. U provedbi projekta sudjelovati će i volonteri, članovi DVD-a Pićan u uređenju pješačkih staza do slapa iz smjera mjesta Pićan i Gračišća (čišćenje pješačkih staza radi preglednosti i bolje prohodnosti), te građani volonteri građanske inicijative o zaštiti slapa. Materijali koji će se koristiti u potpunosti će biti prirodni, prilagođeni vanjskim uvjetima, te estetski stopljeni sa okolinom.

Slap Sopot najveći je istarski slap a nalazi se na području Općine Pićan, u selu Floričići. Visok je 24,5 metara i u svome podnožju tvori prekrasno zeleno jezerce. Područje slapa Sopot još davne 1979. godine proglašeno područjem pod posebnom zaštitom – Zaštićeni prirodni krajobraz Gračišće – Pićan koje spada u područje NATURE 2000. Mještani koji danas žive u blizini slapa Sopot  i njihovi preci, stoljećima su ga poštovali diveći se njegovoj ljepoti, te ga očuvali za današnje generacije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa