Udruga gradova

Novo prestižno priznanje za Grad Umag

0
Vili Bassanese obratio se javnosti povodom preuzimanja nagrade Udruge gradova
Vili Bassanese obratio se javnosti povodom preuzimanja nagrade Udruge gradova

Završna konferencija i dodjela nagrada projekta INpuls 2016 održana je 28. ožujka, a u organizaciji Udruge gradova - nacionalne, nestranačke i nepristrane zajednice gradova osnovane 2002. godine s ciljem poticanja suradnje jedinica lokalne samouprave i promicanja zajedničkih interesa gradova u Republici Hrvatskoj. Od ukupno 5 kategorija, Grad Umag  je osvojio nagradu za najbolju praksu u okviru kategorije Grad sinergije i to za najbolju suradnju države i jedinice lokalne samouprave. Na svečanoj dodjeli u Zagrebu, gradonačelnik Vili Bassanese održao je prezentaciju te predstavio projekte koje je Grad Umag realizirao zahvaljujući odličnoj suradnji s državom. Gradonačelniku je na kraju završne konferencije i službeno dodijeljena nagrada INpuls2016.

„Ako je nešto inovativno ove godine, onda je to sigurno bila ova kategorija. Dugo smo čekali, kada se konačno pojavio Umag. Prijava je po svim kriterijima izvrsna i uopće nije bilo dvojbe da je to prijava koja zaslužuje naše poštovanje. Čestitam od srca Gradu Umagu na osvojenoj nagradi.“ istaknula je koordinatorica Udruge gradova u RH Nives Kopajtich Škrlec povodom predstavljanja kategorije. U zadnjih 7 godina Grad Umag se ubrzano razvija i raste te racionalno koristi sve raspoložive resurse i znanja kako bi svojim žiteljima pružao najbolje uvjete života u zajednici. Kroz strateški dokument razvoja te godišnje operativne dokumente određeni su razvojni projekti te prioriteti kako bi se s državnim vlastima osigurala dugoročna suradnja i stvorila održiva sinergija.

Misija i želja Grada Umaga je kontinuirano poboljšanje kvalitete življenja kroz odgovorno upravljanje javnim dobrima, stvaranjem uvjeta za održivi razvoj, komunalno i infrastrukturno uređenje, uređenje i izgradnju društvene i turističke infrastrukture, a sve u cilju Umaga kao poželjne destinacije. Kvalitetom i transparentnošću rada, osigurani su uvjeti za funkcionalno, ekonomično i učinkovito upravljanje u cilju gospodarskog napretka, podizanja  socijalne, zdravstvene i opće društvene sigurnosti te standarda, a sve to u suradnji s državom. Počevši od POS stanova za mlade, čije se svečana primopredaja očekuje u travnju ove godine, pa sve do uspješno odrađene sanacije odlagališta, izgradnje sortirnice i pretovarne stanice, gradske obilaznice te škola i vrtića, Umag se polako ali sigurno pretvara u pravi grad, a zahvaljujući dobrom upravljanju i dugogodišnjom suradnjom s državnim tvrtkama i institucijama.

„Svjesni da uspješna sinergija države i grada izravno utječe na dobrobit i životni standard sugrađana, strateškim planiranjem te dugoročnim investicijama u potpunosti je promijenjen i poboljšan izgled grada te podignuta kvaliteta života građana. Odlična suradnja s državom omogućila je realizaciju projekta koji se dešavaju jednom u povijesti jednoga grada i njegovih naselja. Naravno, trebalo je puno truda i rada u pribavljanju i rješavanju potrebne dokumentacije, pripreme su trajale godinama, no ni u jednom trenutku nije izostala podrška i pomoć sa strane nadležnih državnih ureda ili ministarstva, stoga su upravo realizirani projekti dokaz da je suradnja JLS-a i države nadasve potrebna i moguća. Smatram kako su najbolji rezultati suradnje i sinergije jedinice lokalne samouprave i države ono zapravo dovršena djela, odnosno realizirani projekti koji čine Umag jednim od poželjnih gradova za život." kazao je prvi čovjek Umaga.

Naglasio je da od ekološki održivih rješenja, pa sve do skrbi za mališane, mlade i umirovljenike, infrastrukturnih rješenja i novih mogućnosti za sve sugrađane, Grad Umag zasigurno prednjači na listi gradova koji su uspostavili dugoročnu suradnju s državom i maksimalno iskoristili potencijal kako europskih, tako i državnih fondova. "No, kako bi se odlična suradnja pretvorila u dugoročnu sinergiju, potreban je i ljudski faktor bez kojeg bi ovako zavidni rezultati sigurno izostali. Ponosan sam na svoj grad i na svoje sugrađane jer zajedno stvaramo temelje za sigurnu budućnost.“ izjavio je Bassanese povodom dodjele nagrade.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa